Acasă Politic Neamt: Controale ad-hoc la depozitele de deșeuri periculoase

Neamt: Controale ad-hoc la depozitele de deșeuri periculoase

DISTRIBUIȚI

124118 – 13112013 – Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a verificat depozitele de deșeuri periculoase și din județul Neamț. Acțiunea vine după ce Garda Națională de Mediu (GNM) a controlat, recent, 320 de controale la societăți care stochează sau valorifică deșeuri periculoase.  

La controale, Garda de Mediu a descoperit o serie de infracțiuni economice, care intră sub incidența legii penale. Au fost date amenzi de 923.000 lei, iar ministrul Mediului a decis efectuarea unuo controale ad-hoc.

În urma acestor noi controale din județul Neamț, s-a constatat că societatea Tehnomedica a început construirea unui depozit de deșeuri periculoase, fără respectarea reglementarilor. Din acest motiv s-a decis suspendarea acordului de mediu, și implicit anularea autorizației de construire și suspendarea finanțării prin Fondul de Mediu. Sumele alocate prin Fondul de Mediu vor fi recuperate.

La societatea Ecolis s-au verificat gestionarea și trasabilitatea deșeurilor periculoase, și s-au descoperit diferențe între cantitățile din documente și cele găsite la fața locului de comisarii GNM. În prezent, GNM continuă verficările, cu sprijinul IGPR.

De asemenea, și Fabrica de Zahăr Agrana a fost verificată, descoperindu-se depășiri ale valorilor admise la azotați și azotiți. Societatea a fost amendată cu 40.000 lei și au fost dispuse măsuri de conformare.

Alte nereguli sesizate pe raza județului Neamț se referă la escavările din albia râului Moldova (Gherăieşti).  În acest caz, se fac verificări pentru a se vedea dacă operatorul funcţionează legal și dacă a respectat perimetru de exploatare.

Scopul acțiunii coordonate de ministrul Rovana Plumb este prevenirea unor incidente precum cele de la Câmpulung și Slobozia, incidente prin care a fost pusă în pericol sănătatea cetăţenilor.

Pornind de la aceste constatări, Ministerul Mediului va propune înăsprirea sancțiunilor pentru firmele ce activeaza in domeniul deșeurilor periculoase și stabilirea unor criterii mai restrictive privind amplasarea, costruirea și gestionarea acestor depozite de deșeuri periculoase. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.