Acasă Externe Albania: Valeriu Zgonea cere Albaniei acces egal în drepturi pentru minorităţi

Albania: Valeriu Zgonea cere Albaniei acces egal în drepturi pentru minorităţi

DISTRIBUIȚI

124111 – 12112013 – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, se află într-o vizită oficială în Albania, la invitaţia preşedintelui Parlamentului albanez, Ilir Meta.Perspectiva europeană a Albaniei, cu accent pe progresele înregistrate în procesul intern de reformă şi eforturile necesare în continuare,

a reprezentat tema centrală a discuţiilor în cadrul întrevederii cu Ilir Meta, preşedintele Parlamentului albanez.

„Istoria noastră, proximitatea geografică şi valorile noastre comune, mai ales prin prisma calităţii de aliaţi NATO, constituie o bază solidă pentru intensificarea dialogului dintre România şi Republica Albania. Această vizită are loc în contextul în care în luna decembrie a acestui an aniversăm Centenarul relaţiilor bilaterale. Este un moment important în istoria relaţiilor bilaterale. Mă bucur că mă aflu la Tirana în acelaşi timp cu Stefan Fule, Comisarul European pentru Extindere. Salutăm progresele înregistrate de Albania în adoptarea reformelor restante în domeniile judiciar, parlamentar şi administraţie publică. Totodată, apreciem transferul democratic de putere, prin alegeri libere, democratice şi corecte, ceea ce şi corespunde exigenţelor de aderare la UE. Respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor constituie o parte importantă în îndeplinirea criteriului politic în parcursul european. România este interesată să constate că Albania va adopta măsuri în sensul asigurării accesului egal în drepturi persoanelor aparţinând tuturor minorităţilor, precum şi în privinţa eliminării diferenţierii de tratament între minorităţile naţionale şi etno-lingvistice. Pentru noi, păstrarea identităţii minorităţii aromâne din Albania şi a comunităţilor româneşti din toată regiunea este o datorie de onoare”, a declarat Valeriu Zgonea.

Un punct important al convorbirilor a fost reprezentat şi de cooperarea în cadru regional, ca element-cheie în susţinerea obiectivului de facilitare a dialogului politic, dezvoltării de proiecte concrete de cooperare şi răspunsului comun la provocările actuale.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a reiterat obiectivul declarat al României, în calitate de Preşedinţie-în-exerciţiu a SEECP, de consolidare a cooperării regionale şi a accentuat rolul constructiv pe care dialogul şi cooperarea îl pot juca în consolidarea relaţiilor din regiune. 

„Conferinţa preşedinţilor de parlamente, care a avut loc la Ohrid anul acesta în luna mai, şi-a propus obiectivul pregătirii documentelor legate de finalizarea procesului de instituţionalizare a Adunării Parlamentare prin intermediul Grupului de Lucru privind dimensiunea parlamentară. Începând cu Sesiunea Inaugurală, pe care o vom organiza la Bucureşti în anul 2014, dimensiunea parlamentară va fi înlocuită de Adunarea Parlamentară. Contăm pe susţinerea Parlamentului albanez pentru atingerea obiectivelor comune”, a spus Valeriu Zgonea.

În cursul după-amiezii, preşedintele Camerei Deputaţilor se întâlneşte cu Ditmir Bushati, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Albania, şi cu Edmond Panariti, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Managementului Apelor.

Programul vizitei la Tirana include întrevederi cu Preşedintele Republicii Albania, Bujar Nishani, şi cu Prim-ministrul Edi Rama.

Valeriu Zgonea este însoţit în această vizită de o delegaţie parlamentară, în care se regăsesc deputaţii Oana Manolescu, reprezentant al minorităţii albaneze în Parlamentul României, şi Laurenţiu Chirvăsuţă, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Albania din Parlamentul României. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.