Acasă Politic Vilnius: Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE, Ucraina nu

Vilnius: Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE, Ucraina nu

DISTRIBUIȚI
Natalia_Gherman

Natalia_Gherman124509 – 29112013 – Republica Moldova şi Georgia au parafat separat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană, joi, la Vilnius, cu puţin timp înainte de începerea summitului Parteneriatului Estic, dar o pagină din document a fost păstrată pentru a fi parafată festiv, vineri, de liderii celor două ţări,

potrivit Realitatea Tv. Partea tehnică a parafării celor peste 900 de pagini ale acordului a durat câteva ore, negociatorii de la Bruxelles şi Chişinău punându-şi semnătura pe fiecare pagină, relatează Europa Liberă.

La acest proces au participat negociatorii-şefi din partea Republicii Moldova – ministrul de Externe  şi adjunctul ministrului Economiei, Octavian Calmâc – şi cei ai UE – şeful Direcţiei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand, şi negociatorul-şef pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare, Luc Devigne.

Potrivit surselor oficiale, în cazul Republici Moldova, ultimele parafe vor fi puse, vineri, de premierul moldovean Iurie Leancă şi de Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

La Vilnius, în paralel cu summitul Parteneriatului Estic, au loc mai multe reuniuni internaţionale, între care un forum al organizaţiilor neguvernamentale din ţările Parteneriatului Estic, la care participă, între alţii, comisarul pentru Extindere Stefan Füle şi miniştrii de externe ai Suediei şi Poloniei, Carl Bildt şi Radek Sikorski.

Liderii europeni nu au reuşit joi seară să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zile de negocieri. „Din nefericire, se pare că argumentele” în favoarea semnării „nu au ajuns la preşedinte”, Viktor Ianukovici, a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

„Până în prezent, poziţiile nu s-au schimbat”, a adăugat ea la finalul unei cine între şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state UE şi ai celor şase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului oriental.

„Situaţia nu s-a schimbat fundamental” într-o săptămână „şi sunt puţine şanse” ca acordul să fie semnat vineri, a confirmat o sursă diplomatică.

„Statele membre au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeşte de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei, a explicat Grybauskaite, care asigură preşedinţia semestrială a UE.

„El vrea ca aceste probleme să fie rezolvate de UE şi Rusia împreună”, a subliniat ea, în timp ce Ianukovici, care oscilează între Bruxelles şi Moscova, a propus săptămâna trecută ca un acord de asociere cu UE să fie discutat în trei între Kiev, Bruxelles şi Moscova. Această cerere a fost respinsă de UE, care susţine caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere.

Noile state membre din estul Europei „au explicat câ în decursul ultimilor 15 ani, au făcut progrese tocmai datorită acestui gen de acorduri” prealabile intrării lor în UE în 2004, a declarat preşedinta Lituaniei.

În pofida acestor explicaţii şi a unei serii de întâlniri cu lideri europeni, preşedintele Viktor Ianukovici a rămas inflexibil.

Menit să contribuie la modernizarea politică şi economică a acestei ţări cu 46 de milioane de locuitori, acordul include o secţiune comercială importantă care ar permite deschiderea unei vaste pieţe europene.

Însă Kievul, care rămâne foarte dependent de Rusia pentru exporturile sale şi livrările de gaz, a preferat să renunţe la acest acord săptămâna trecută în faţa ameninţărilor ruse. – wwww.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.