Acasă Politic Vilnius: Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană

Vilnius: Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană

DISTRIBUIȚI
iurie_leanca_-_Dalia_Grybauskait

iurie_leanca_-_Dalia_Grybauskait124518 – 29112013 – Republica Moldova a parafat, la Vilnius, Acordul de Asociere cu UE. Documentul a fost semnat de premierul Iurie Leancă și comisarul Catherin Ashton, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe. „Trăim un moment istoric, care simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE”, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă.

”Astăzi am asigurat drumul nostru spre UE!”, s-a adresat premierul moldovean, în limba română, concetăţenilor săi.

Anterior, Georgia şi UE au semnat acordul de gestionare a crizelor şi cel de colaborare în domeniul energetic, în timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE. 

La ceremonie a participat şi preşedintele Traian Băsescu.

Miza majoră Summitului, semnarea Acordului de Asociere Ucraina-UE, a fost spulberată săptămâna trecută de guvernul de la Kiev a anunțat suspendarea negocierilorcu UE. Preşedintele Traian Băsescu a fost printre ultimii sosiţi la Palatul Marilor Duci din capitala lituaniană, unde a avut loc dineul informal de lucru ce marchează începutul Summitului Parteneriatului Estic. Miza cea mare a acestui eveniment trebuia să fie semnarea Acordului de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, pe care, însă, guvernul de la Kiev a refuzat să îl semneze.

Cu doar câteva ore înainte de dineu, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a avut o întrevedere trilaterală cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Presa comentează că şi cei doi oficiali au încercat să îl facă pe Ianukovici să se răzgândească şi să semneze Acordul. Ucraina era singura ţară care urma să semneze documentul, în timp ce Republica Moldova şi Georgia vor iniţia primii paşi ai Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Pe lista invitaţilor la Summit figura şi ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. Deşi a primit mandat de la preşedintele Traian Băsescu în urmă cu două zile să meargă la discuţii la Vilnius, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a rămas în țară.

Summitul Parteneriatului Estic este organizat de preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deţinută de Lituania. La reuniune participă înalţi oficiali ai statelor membre UE, ai instituţiilor europene şi ai celor şase state din Parteneriatul Estic. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.