Acasă Centru Alba Alba: Sute de percheziţii la contrabandiștii de bijuterii

Alba: Sute de percheziţii la contrabandiștii de bijuterii

DISTRIBUIȚI

124791 –10122013 – DIICOT Alba și poliţiști ai BCCO, de Frontieră şi ai Gărzii de Coastă, au percheziţionat 225 de locuințe din mai multor judeţe, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări specializată în contrabandă cu bijuterii.            În 9 decembrie, procurorii au început urmărirea penală faţă de 91 de persoane suspectate de formarea pe raza judeţului Constanţa a unui grup infracțional. Banda, structurată pe două paliere, avea ca scop contrabanda cu bijuterii din aur aduse din Turcia.

            Această grupare, a fost constituită la iniţiativa unui turc, care deţinea o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România cât şi pe alte rute internaţionale.

            Gruparea urmărea evitarea taxelor vamale și a accizelor, pe care marii vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, aveau obligația să le plătească statului. Bijuteriile nu erau evidenţiate şi declarate autorităţilor fiscale ale statului, în acest fel fiind comercializate „la negru”, cantităţi mari de bijuterii din aur, prin magazine din România şi alte state europene.

            Activitatea grupării infracţionale se realiza pe două paliere: bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele, la comandă bijutierilor care făceau parte din grupare. După introducerea în ţară, bijuteriile erau ascunse, ulterior fiind distribuite prin cărăuşi către magazine din România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia. Pe aceeași filieră, în sens invers, erau colectate bijuteriile declasate, care erau transportate în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost. Prin topirea lor se realizau alte bijuterii. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania ş.a.).

            Până în prezent au fost ridicate 60 kg. bijuterii din aur. Cea mai mare cantitate identificată la un transport intern a fost de 20 kg. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.