Acasă Politic Brașov: Trimiși în judecată pentru că s-au dedulcit la rezervele statului

Brașov: Trimiși în judecată pentru că s-au dedulcit la rezervele statului

DISTRIBUIȚI

 125153 – 30122013 Fostul director al Fabricii de Zahăr Bod, precum și doi foști angajați ai Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (de la UT 350-Popești Leordeni, Ilfov) au fost trimiși în judecată de DNA Brașov pentru diminuarea rezervelor de stat, dare și luare de mită, fals intelectual și uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie-martie, mai-septembrie 2009 şi în luna ianuarie 2010, Dan Tartagă, fostul director al Fabricii de Zahăr Bod, a dispus scoaterea și comercializarea, fără aprobarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, a peste 6,5 tone de zahăr din rezerva de stat aflat în păstrare la această societate, diminuînd astfel rezerva de stat.

De asemenea, prin intermediul angajaţilor fabricii de Zahăr Bod, Tartagă i-a dat lui Valentin Costea, la vremea respectivă director executiv la Agenția Rezervelor Statului, produse alimentare, materiale de construcţii şi i-a achitat servicii de transport (în total aproape 60.000 lei), pentru ca să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu privind asigurarea integrităţii cantitative a rezervei de stat depozitată la Fabrica de Zahăr Bod.

Costea nu a controlat activitatea realizată Vasilicăi Poenaru, de asemenea inculpată în acest dosar, a recepţionat formal zahărul împrospătat, producând un prejudiciu de peste 12,5 milioane lei, contravaloarea celor 6,3 tone de zahăr luate de tartagă, fără drept, în 2009, din rezerva de stat, la care se adaugă aproape 200.000 de lei, chirii, transport și salarii achitate ilegal.

Pentru a justifica propunerea de suplimentare a cantităţii de zahăr scoasă la împrospătare în anul 2009, plata către Fabrica de Zahăr Bod, a cheltuielilor de depozitare şi obţinerea de la A.N.RS.P.S. a unei părţi din suma destinată achitării chiriei, Vasilica Poenaru și Valentin Costea au întocmit în fals mai multe documente.  

În prezent, Dan Tartagă este închis la penitenciarul Codlea, într-un dosar în care are de executat cinci ani de închisoare, verdict dat de Curtea de Apel Alba în 2011, la capătul a 9 ani de procese, după ce l-a găsit vinovat de fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, împrumut ilegal şi folosirea cu rea credinţă a creditelor societăţii.

Inițial executarea pedepsei a fost amânată, dar, pentru că după expirarea acestei amânări Tartagă era de negăsit, a fost dar în urmărire generală. În cele din urmă a fost prins și încarcerat la Codlea. În acelaşi dosar, fostul director al Băncii Agricole Braşov, Nicolae Pişcu, a obţinut o condamnare similară, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Și acesta se află după gratii de mai bine de un an, după ce a fost săltat într-un restaurant din centrul Brașovului.  – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.