Acasă Politic Bruxelles: Disparitatea salarială: europencele lucrează 59 de zile „gratis”

Bruxelles: Disparitatea salarială: europencele lucrează 59 de zile „gratis”

DISTRIBUIȚI
femei_la_munca

femei_la_munca124810 – 10122013 – Potrivit ultimelor cifre publicate de Comisia Europeană, disparitatea salarială de gen, respectiv diferența medie înregistrată în UE între câștigul salarial orar al femeilor și cel al bărbaților, este de 16,2%. Cifra nu a evoluat deloc în decursul unui an.

Conform unui raport publicat de Comisia Europeană, diferența de remunerare dintre femei și bărbați este, în continuare, o realitate în toate țările UE, nivelul său variind de la 27,3% în Estonia, la 2,3% în Slovenia. Cifrele globale confirmă o ușoară tendință descrescătoare în ultimii ani, respectiv o scădere de 1,1% între 2008 și 2011. Raportul arată că problemele cele mai mari în combaterea disparității salariale în UE sunt aplicarea în practică a normelor privind remunerarea egală și lipsa acțiunilor în justiție intentate de femei în instanțele naționale.

            „Egalitatea de gen este o realizare europeană, cu legi care garantează un salariu egal pentru muncă egală, egalitatea la locul de muncă și drepturi minime la concediu de maternitate. Mai este însă un drum lung de parcurs până la egalitatea de gen deplină. Disparitatea salarială este încă mare și nu dă semne de scădere. Mai mult, o mare parte din evoluția sa rezultă de fapt dintr-un declin al câștigurilor salariale ale bărbaților, mai degrabă decât dintr-o creștere a salariilor femeilor”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiție.„Principiul salariului egal pentru muncă egală este înscris în tratatele UE încă din 1957. Este timpul să devină o realitate și la locul de muncă.”

            Raportul evaluează aplicarea în practică, în țările UE, a dispozițiilor privind remunerarea egală și estimează că, în viitor, principala provocare pentru toate statele membre va

n calitate de gardian al tratatelor, s-a asigurat că statele membre au transpus corect normele UE privind tratamentul egal, lansând proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 23 de state membre, ce vizează modul în care acestea au transpus o serie de acte legislative ale UE privind egalitatea de gen. Toate aceste cazuri au fost închise, cu excepția unuia.

            Cu toate acestea, raportul confirmă că aplicarea efectivă a principiului remunerării egale este obstrucționată de lipsa de transparență a sistemelor de salarizare, de lipsa unor repere clare privind remunerarea egală și de lipsa de informații clare pentru angajateleafectate de inegalitate. O mai mare transparență salarială ar putea îmbunătăți situația victimelor discriminării salariale, care ar putea să se compare mai ușor cu lucrătorii de sex opus.

            În realitate, numai două state membre (Franța și Olanda) au transpus în mod clar și suficient Directiva din 2006 privind egalitatea de șanse, în așa fel încât să nu mai fie necesară nicio informație suplimentară din partea lor. Comisia monitorizează celelalte 26 de state membre și va depune eforturi pentru a asigura aplicarea și respectarea deplină a drepturilor stabilite de legislația UE, lansând, dacă va fi necesar, noi proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.- www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.