Acasă Politic Bruxelles: Monica Macovei: USL este un pericol permanent pentru democrație

Bruxelles: Monica Macovei: USL este un pericol permanent pentru democrație

DISTRIBUIȚI

124790 –10122013 – USL se pregătește să adopte rapid inițiative legislative prin care urmărește să îi scape pe corupți de închisoare, să impuna oamenilor de afaceri cotizații pentru buzunarele de partid și să spulbere competiția reală, acuză europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei.

            „USL vrea grațierea colectivă a pedepselor de până la 6 ani inclusiv și amnistia în cazul pedepselor cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv. Acestea erau limitele inițiale, însă parlamentarii USL din Comisia juridică le-au ridicat, într-o ședință secretă, la 7 ani în cazul grațierii, în vreme ce ar urma să fie amnistiate pedepsele de până la 6 ani inclusiv. Întrucât în text nu sunt precizate ca excepții infracțiunile de corupție și cele asimilate corupției, parlamentarii USL deschid ușile închisorilor pentru politicienii și amicii lor politici care își ispășesc acum pedepsele, iar cei care așteaptă sentința instanțelor ar putea să nu mai ajungă după gratii. Dispozițiile legii se aplică faptelor comise până la data intrării în vigoare a legii. De exemplu, asta înseamnă că Adrian Năstase, condamnat pentru șantaj în primă instanță, scapă de închisoare dacă nu ia în recurs o condamnare mai mare de 7 ani, Cătălin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru trafic de influență pleacă acasă de la penitenciarul Jilava, Relu Fenechiu, condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu va sta liniștit, având șanse minime de a mai ajunge la închisoare, Decebal Traian Remeș, condamnat în dosarul „Caltaboșul” pentru luare de mită la 3 ani de închisoare, va părăsi și el închisoarea; inclusiv Liviu Dragnea, al cărui proces este abia la început, va scăpa cel mai probabil de închisoare în cazul unei condamnări. Sunt doar câteva exemple. În realitate, toți politicienii condamnați sau aflați în cursul unui proces penal pentru fapte de corupție și conexe vor scăpa de aplicarea legii, demonstrând cu ajutorul USL căîn România politicienii pot fura fără nicio teamă”, a afirmat Monica Macovei.

            „O alta inițiativă USL lărgește atribuțiile Camerei de Comerț și Industrii a României, conduse de liberalul Mihail Vlasov. Dorința PNL și PSD de a pune mâna pe baza de date, taxele și informațiile despre toate firmele private este veche, ținta finală fiind trecerea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la Camerele de Comerț, care sunt entități private. Inițiativa USL bagă mâna în buzunarele oamenilor de afaceri, care ar urma săceară atestate de înregistrare și de actualizare anuală a comercianților într-o bază de date a Camerei, sub sancțiunea blocării conturilor și suspendării activității firmelor. Practic, Camerele de Comerț vor dispune de o evidențăparalelă a firmelor. Mă întreb: cum se gândesc oamenii de afaceri USL săîntrebuințeze informațiile financiare despre celelalte firme, aflate în competiție?”, a adăugat europarlamentarul PDL.

            „ONG-urile riscă să fie considerate ilegale dacă Parlamentul adoptăproiectul de reglementare a activității de lobby, ținut de 3 ani ascuns în dulap, în forma propusă de PSD. Vrea USL să scape de ONG-urile care nu îi cântăîn strună? De ce nu ține cont USL de îngrijorările ONG-urilor legate de faptul că acest proiect ar legifera traficul de influență? În 3 ani de zile, USL nuși-a făcut timp să asculte societatea civilă, iar acum se grăbește să adopte acest proiect controversat fără nicio explicație publică. Ce interese sunt în spatele acestui demers?”, a încheiat Monica Macovei. – www.promptmedia.ro


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.