Acasă Politic Bruxelles: România susţine sprijinirea de către UE a statelor aflate în tranziţie

Bruxelles: România susţine sprijinirea de către UE a statelor aflate în tranziţie

DISTRIBUIȚI
radu_podgoreanu_-_cae

radu_podgoreanu_-_cae124881 – 12122013 – Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, a participat joi, la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE), la formatul dedicat miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare.

            Principalele teme de discuţie au vizat cadrul de dezvoltare post-2015, stadiul implementării Agendei pentru Schimbare şi procesului de programare comună, coerenţa politicilor pentru dezvoltare, aspecte regionale (Marile Lacuri şi RD Congo), Siria, Task Force-uri UE pentru Myanmar, Egipt, Iordania şi Tunisia, potrivit unui comunicat al Guvernului.

            În contextul discuţiilor privind cadrul de dezvoltare post-2015, secretarul de stat Radu Podgorean a evidenţiat că se impune mobilizarea eficace a resurselor domestice din statele partenere şi folosirea lor în concordanţă cu celelalte surse de finanţare (internaţionale, private) pentru sprijinirea implementării politicilor naţionale de dezvoltare. A subliniat importanţa parteneriatelor public-private în vederea promovării fluxurilor financiare private care vor îmbunătăţi sustenabilitatea economică, socială şi de mediu. Totodată, a atras atenţia asupra necesităţii ca în procesul de negocieri pentru stabilirea noilor obiective de dezvoltare durabilă, desfăşurat sub auspiciile ONU, să fie implicate societatea civilă, sectorul privat, cât şi comunitatea ştiinţifică.

            În intervenţia sa privind stadiul implementării Agendei pentru Schimbare şi procesului de programare, Radu Podgorean a subliniat relevanţa sprijinirii statelor în tranziţie şi a manifestat interesul României în vederea extinderii împărtăşirii propriei experienţe şi expertize în procesul de tranziţie, cu statele partenere beneficiare aflate în această etapă.

            Consiliul a adoptat, de asemenea, o serie de concluzii care au vizat Raportul Anual 2013 privind politicile de dezvoltare şi asistenţă externă ale UE şi implementarea acestora în 2012; finanţarea eradicării sărăciei şi dezvoltării durabile post-2015; coerenţa politicilor pentru dezvoltare; susţinerea acordată de UE pentru guvernanţa democratică, cu accent pe iniţiativa privind guvernanţa. Totodată, au fost adoptate Decizia Consiliului privind măsuri tranzitorii referitoare la gestionarea Fondului European de Dezvoltare între 1 ianuarie 2014 şi intrarea în vigoare a celui de-al 11-lea Fond European de Dezvoltare, scrisoarea ce urmează a fi adresată autorităţilor din Guineea cu privire la decizia UE de a ridica măsurile impuse acestui stat sub art. 96 al Acordului Cotonou şi poziţia Consiliului asupra deciziei Parlamentului European şi a Consiliului privind anul european al dezvoltării. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.