Acasă Politic Bucureşti: Apel la resposabilitate pentru parlamentari faţă de situaţia TVR

Bucureşti: Apel la resposabilitate pentru parlamentari faţă de situaţia TVR

DISTRIBUIȚI

125034 – 19122013 – Plenul Parlamentului se reuneşte din nou, vineri, 20 decembrie a. c., pentru o nouă încercare de a numi un director general interimar al TVR. În cazul în care demersul eşuează, Guvernul a adoptat ieri o ordonanţă de urgenţă care permite Birourilor Permanente reunite să numească o persoană în această funcţie.

            „ActiveWatch adresează un nou apel clasei politice să dea dovadă de responsabilitate şi să numească în funcţia vacantă o persoană al cărei profil profesional şi moral să corespundă instituţiei care are menirea de a impune standarde profesionale pe piaţa de televiziune. Persoana propusă de PNL la începutul acestei săptămâni era departe de a îndeplini aceste criterii. Situaţia dramatică prin care trece televiziunea publică, cu audienţe şi credibilitate la pământ, cu datorii de peste 160 milioane euro, cu un personal demotivat, impune mai mult decât oricând alegerea unei persoane competente, cu experienţă în managementul de media, care să înţeleagă rolul şi misiunea televiziunii publice. Prin numirea pe care o va face, puterea politică dă măsura respectului pe care îl acordă publicului plătitor de taxă şi angajaţilor televiziunii publice. Numirea directorului general interimar trebuie să fie urmată imediat de modificarea legii de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune, astfel încât noul Consiliu de Administraţie să fie alcătuit conform noii legi. Tergiversarea procesului de modificare a legii 41/1994 a dus la situaţia dezastruoasă în care TVR se află acum. Din 2004, ActiveWatch şi alte organizaţii neguvernamentale au susţinut că modificarea legii de funcţionare a TVR/SRR ar trebui să fie prioritatea parlamentarilor şi nu schimbarea conducerii celor două instituţii. În 2005, am protestat în Parlamentul României atunci când puterea nou instalată a hotărât că e mai important să numească o nouă conducere, în detrimentul modificării legii 41/1994. Am aruncat atunci de la balcoanele Parlamentului fluturaşi pe care am scris: “TVR şi SRR – servicii publice, nu servicii politice”. Nouă ani mai tărziu, mesajul rămâne de actualitate, însă situaţia TVR a devenit dramatică. Ne exprimăm întreaga disponibilitate de a contribui la acest proces legislativ, proces ce ar trebui să implice consultarea unui număr cât mai larg de reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi ai salariaţilor celor două instituţii”, se araă într-un comunicat al ActiveWatch.

            În încheierea comunicatului este reluat apelul transmis de ActiveWatch clasei politice în iunie 2012, atunci când Parlamentul a numit Consiliul de Administraţie demis săptămâna trecută.

            “De aceea, considerăm că prioritatea clasei politice în ceea ce priveşte radioul şi televiziunea publică ar trebui să fie modificarea legii de funcţionare a radioului şi televiziunii publice, proces început în 2005 şi abandonat pe parcurs de o clasă politică determinată să nu piardă din mâini cele două instituţii. Niciun demers care vizează depolitizarea acestor instituţii nu poate fi credibil sau realizabil, fără modificarea legii de funcţionare. Actuala lege, total depăşită de evoluţia pieţei de media, este principalul mecanism care a permis dezastrul financiar al TVR, politizarea acesteia şi compromiterea sa în ochii publicului. Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea şi reformarea serviciilor publice de radio şi televiziune, iar un astfel de demers trebuie să întrunească un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus în practică. De aceea, facem un apel atât la partidele aflate la putere, cât şi la cele din opoziţie, să dea dovadă de responsabilitate şi să repornească procesul modificării legii 41/1994.” – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.