Acasă Politic Bucureşti: Călin Popescu Tăriceanu nu e de acord cu Traian Băsescu, dar...

Bucureşti: Călin Popescu Tăriceanu nu e de acord cu Traian Băsescu, dar nici cu Victor Ponta

DISTRIBUIȚI

124624 – 03122013 – Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca presedintele Traian Basescu are dubla masura avand in vedere ca acum blocheaza bugetul Guvernului pentru o taxa la carburant, in timp ce, in vremea Guvernului Emil Boc nu a avut nimic de obiectat la taierea salariilor cu 25%.

            Mai mult, liberalul a spus ca nu este nici el neaparat de acord cu premierul Victor Ponta si cu marirea taxelor si ca ar fi preferat in loc ca ANAF sa fie mai eficienta si sa colecteze darile.

            „Trebuie sa facem un recurs la memorie. In 2009, cand efectele crizei se faceau resimitite, guvernul Boc nu a luat nicio masura. Daca scopul politic de azi e condamnabil, nu vad de ce n-ar fi condamnabil ce a facut Boc atunci, numai pentru realegerea lui Basescu. In vara anului 2010, s-au taiat salariile cu 25%, o masura care a venit tardiv, cu efecte devastatoare. Eu contest justetea punctului de vedere al presedintelui, si din punct de vedere politic, si din punct de vedere economic. Este nevoie de semnatura presedintelui pe memorandumul FMI din punct de vedere juridic, dar este vorba despre o interferenta a presedintelui in puterea executiva”, a declarat Calin Popescu Tariceanu la Digi24.

            In ceea ce priveste justetea taxelor, liberalul nu este neaparat de acord cu ele, dar sustine deciziile guvernului.

            „Premierul a facut azi un gest care este destul de logic, acela sa incerce sa deblocheze impasul printr-o intalnire cu presedintele si cei care sunt implicati in acordul cu FMI. Problema pe care si-o pune orice guvern, dar si acesta este cum asiguri resursele. Aceasta (cresterea taxelor – n.r.) este o modalitate, dar cred ca o metoda mai utila ar fi fost sa incerece sa amelioreze incasarile la buget printr-un efort al ANAF fara sa trebuiasca sa puna o acciza suplimentara. Sunt o serie de operatori economici care vor fi afectati. Asa cum spuneam, inainte de a introduce o taxa noua, eu intotdeauna as avea rabdarea si as incerca sa vad daca nu exista resurse in alta parte. Eu cred ca resurse sunt. Totusi, sunt convins ca atunci cand s-a luat aceasta decizie la nivel economic, guvernul a cantarit si impactul politic si probabil ca s-a considerat ca e singura masura disponibila in situatia de fata”, a comentat Calin Popescu Tariceanu.

            Premierul Ponta a prezentat marti bugetul pentru anul 2014 in plenul Parlamentului. Legea nu tine cont de modificarea ceruta de presedintele Traian Basescu, si anume renuntarea la cresterea accizei la carburanti.

            Luni seara, presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va semna memorandumul cu FMI si nici nu va promulga Legea Bugetului daca nu se renunta la cresterea accizei la benzina si motorina. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.