Acasă Politic Bucureşti: Gabriela Podaşcă: Nicio instituţie, oricât de dotată, nu poate asigura copiilor...

Bucureşti: Gabriela Podaşcă: Nicio instituţie, oricât de dotată, nu poate asigura copiilor aceleaşi condiţii precum asistenţa maternală

DISTRIBUIȚI
Gabriela_Podac

124829– 11122013 – Deputatul PSD Gabriela Podașcă a inițiat un proiect de lege privind drepturile copilului, prin care propune majorarea de la 2 la 3 ani a vârstei până la care copiii pot beneficia de plasament exclusiv în familia extinsă sau substitutivă.

            “Nu facem altceva decât să ne asigurăm că în primii trei ani de viață, copiii vor avea parte de cea mai bună îngrijire. Până la 3 ani vor crește într-un mediu familial și vor dezvolta acele abilități cognitive, emoționale și de atașament care îi vor ajuta să devină adulți funcționali. Copiii trebuie să crească în familii, acolo unde nevoile lor sunt cel mai bine înțelese. Nicio instituție, oricât de dotată ar fi și oricât de calificat ar fi personalul său, nu poate asigura aceleași condiții precum asistența maternală, a declarat deputatul PSD.

            La nivelul lunii iunie 2013, conform statisticilor publicate de Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Direcția de Protecție a Copilului, 61.241 de copii se aflau în grija statului român, iar peste 22.000 dintre aceștia trăiau în instituții. “Trebuie să facem tot posibilul ca această cifră să nu crească de la an la an și, mai mult, ca acei copii aflați deja în instituțiile de îngrijire să aibă o șansă reală la o viață normală”, a adăugat Gabriela Podașcă.

            Deputatul PSD a făcut referire la rezultatele cercetărilor realizate pe un eșantion de copii instituționalizați din România, în urma cărora s-a demonstrat că minorii plasaţi în asistenţă maternală au mai puţine tulburări emoţionale şi anxietăţi în comparaţie cu cei care au continuat să trăiască în instituţii. Când vorbim despre copiii instituționalizați, trebuie să găsim soluții la problemele mai puțin vizibile cu care se confruntă aceștia: dificultăți de atașament, de dezvoltare cognitivă și a limbajului, tulburări emoționale și deficiențe ale abilităţilor sociale”, a declarat Gabriela Podașcă.

            De asemenea, studiile au demonstrat că factorul cel mai important în procesul de recuperare este intervenția timpurie, și anume, vârsta la care copiii au părăsit instituţii specializate şi au fost plasaţi în familie. În acest sens, Gabriela Podașcă a adăugat: “Doar în mediul familial reușesc acești copii să depășească deficiențele pe care le dobândesc, de cele mai multe ori, chiar în instituții. Șansa acestor copii este să părăsească instituțiile cât mai devreme și să fie îngrijiți de familia extinsă sau substitutivă.”

            În ceea ce privește Strategia Națională de Protecție a Drepturilor Copilului, Gabriela Podașcă a subliniat importanța accelerării eforturilor pentru restructurarea centrelor de plasament organizate după principii învechite și promovarea serviciilor noi, de tip familial: “Atenția noastră trebuie să se îndrepte către soluțiile alternative, ceea ce presupune trecerea de la instituționalizare la îngrijirea de tip familial. Avem nevoie de politici ample de asistență socială construite în jurul dreptului copilului de a fi crescut în familie”, a mai spus deputatul PSD. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.