Acasă Politic Bucureşti: George Stanca, condamnat

Bucureşti: George Stanca, condamnat

DISTRIBUIȚI

125136 – 27122013 Publicistul George Stanca a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru plagiat. El este acuzat că a plagiat „Jurnalul” lui Lev Tolstoi. In noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a confirmat sentinta data de Tribunalul Bucuresti, Stanca mai având o cale de atac.

Procurorii au aratat ca Stanca a plagiat o traducere a cartii „Jurnalul”, scris de Lev Tolstoi si apoi a semnat lucrarea cu pseudonim.

„In drept, fapta inculpatului Stanca Gheorghe, pseudonim literar G.S., constand in insusirea in mod ilicit a unei traduceri anterioare din limba rusa in limba romana a operei Jurnal – L.T. efectuata de partea vatamata, traducatorul (…), prin prezentarea acestei traduceri ca fiind propria sa opera de creatie intelectuala in lucrarea Memorii sub pseudonimul G.S., editata, tiparita si publicata de Editura A. H., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de insusire fara drept a calitatii de autor al unei opere (…), se arata in rechizitoriul procurorilor.

George Stanca a dat vina pe editura.

„Inculpatul Gheorghe Stanca, conform declaratiei sale, a primit asigurari (…) ca drepturile de autor ale traducerii vor fi achizitionate, dar i s-a sugerat in acelasi timp ca daca nu efectueaza modificarile cerute colaborarea sa cu SC Adevarul Holding SRL va inceta. In consecinta, inculpatul a procedat la efectuarea modificarilor solicitate si dupa ce le-a transmis pe e-mail redactiei editurii a fost chemat pentru semnarea unui contract in temeiul caruia sa poata fi platit pentru munca prestata. Cu aceasta ocazie a constatat ca era vorba de un contract de traducere in care el avea calitatea de traducator al lucrarii in continutul careia efectuase modificarile solicitate, mai susțin procurorii. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.