Acasă Politic Bucureşti: Georgia este pregătită să facă faţă presiunilor ruseşti

Bucureşti: Georgia este pregătită să facă faţă presiunilor ruseşti

DISTRIBUIȚI
corlatean-pandjikidze-

corlatean-pandjikidze-124776 – 09122013 – Georgia nu va deveni următoarea Ucraina, pentru că este pregătită să facă faţă presiunilor ruseşti în lunile următoare, până la semnarea Acordului de asociere şi liber schimb cu UE, a declarat luni ministrul georgian de Externe, Maia Pandjikidze, aflată într-o vizită oficială în România, la invitaţia omologului român, Titus Corlăţean.

            Întrebată cât de mare este, din punctul său de vedere, riscul ca Rusia să se manifeste la fel de activ în Georgia precum a făcut-o în Ucraina pentru a împiedica semnarea acordurilor europene, Pandjikidze a spus că Moscova a folosit deja toate instrumentele prin care putea pune presiune asupra ţării sale, iar guvernul de la Tbilisi este pregătit să se confrunte în orice moment cu astfel de presiuni, potrivit Gandul.info.

            „Din nefericire sau din fericire – nu ştiu cum să spun – Rusia a folosit deja toate instrumentele pentru a pune presiune asupra Georgiei. Suntem sub presiune încă de la obţinerea independenţei şi când 20% din teritoriul nostru este ocupat de Rusia şi două regiuni ale Georgiei sunt recunoscute ca state independente (de către Moscova – n.r.), nu poţi pune mai multă presiune asupra unei alte ţări. Nu suntem la fel de dependenţi de gazul rusesc ca alte ţări din regiune sau din Parteneriatul Estic, iar schimburile comerciale cu Rusia nu sunt atât de ridicate”, a spus ministrul georgian de Externe.

            Pandjikidze a adăugat că georgienii au intrat recent pe piaţa din Rusia cu produse agricole, dar în cantităţi mici. „Deci putem supravieţui, din nou, fără piaţa rusească, aşa cum am făcut-o acum câţiva ani, când am avut de-a face cu primul embargo asupra vinului şi apei minerale, în 2007”, a spus invitata lui Corlăţean.

            Întorcându-se la riscul iminent al unor noi presiuni, Maia Pandjikidze a subliniat că politica guvernului din care face parte este să răspundă cu mult calm, „pentru a nu permite Rusiei să ne provoace, astfel încât să escaladeze situaţia”. „Suntem mereu pregătiţi să ne confruntăm cu asemenea presiuni, pentru că, după cum am spus, au fost folosite deja toate instrumentele, dar sunt posibile încă anumite provocări, precum accelerarea instalării de sârmă ghimpată şi garduri de-a lungul liniei de ocupaţie”, a mai răspuns ministrul georgian.

            Pandjikidze a adăugat că guvernul de la Tbilisi se aşteaptă să nu fie lăsat singur în lunile care urmează şi să aibă în spate susţinerea Uniunii Europene: „Nu ştiu ce se va întâmpla în lunile următoare, până să semnăm acordurile, dar poziţia noastră va fi calmă şi sperăm că partenerii noştri din UE ne vor susţine, vor veni cu declaraţii ferme şi luări de poziţie pentru a condamna activităţile ilegale de-a lungul liniei de ocupaţie”, a afirmat şeful diplomaţiei georgiene. – www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.