Acasă Politic Bucureşti: Premierul către preşedinte: „Promulgaţi Legea referendumului! Nu mai aveţi niciun subterfugiu...

Bucureşti: Premierul către preşedinte: „Promulgaţi Legea referendumului! Nu mai aveţi niciun subterfugiu legal după care să vă ascundeţi”

DISTRIBUIȚI

124702 – 06122013 – Premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă în care îi cere să promulge cu celeritate Legea referendumului, astfel încât noile prevederi să intre cât mai rapid în vigoare.

            „Stimate domnule preşedinte, având în vedere decizia nr. 471 din 14 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale, publicată ieri, cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care se resping obiecţiile de neconstituţionalitate pe care le-aţi formulat, vă rog să promulgaţi cu celeritate legea, pentru a intra cât mai rapid ân vigoare. În prezent, după această decizie a Curţii Constituţionale, nu mai există niciun motiv şi nu mai aveţi la dispoziţie niciun subterfugiu legal în spatele căruia să vă puteţi ascunde, în intenţia explicită de a bloca aplicarea sa”, îi transmite Victor Ponta lui Traian Băsescu.

            Premierul continuă scriindu-i preşedintelui că au trecut deja aproape şapte luni de când tergiversează promulgarea acestei legi, în ciuda faptului că, în două rânduri, Curtea Constituţională (CC) a respins sesizările făcute cu privire la această lege.

            Premierul îi reaminteşte preşedintelui că modificarile la Legea referendumului (L3/2000) au fost adoptate pentru prima dată pe 29 mai de Camera Deputaţilor, camera decizională în acest caz, iar ulterior au fost transmise completările CC, pe 26 iunie, care au fost incluse în lege, dupa ce a fost respinsă ca neîntemeiată prima obiecţie de neconstituţionalitate, formulată de 83 de deputaţi din partidele de opoziţie. Pe 9 septembrie, deputaţii au respins cererea de reexaminare transmisa de preşedinte, în care solicita Parlamentului rediscutarea acestei legi pe aceeaşi problematică ce fusese deja respinsă de Curte în sesizarea formulată de deputaţii din opoziţie, iar pe 20 septembrie, la finalul termenului pe care il avea la dispoziţie pentru promulgarea legii, a ales „o nouă tergiversare”, sesizand Curtea Constituţională la rândul său. Curtea a preluat sesizarea pe 23 septembrie, a discutat-o ulterior şi, pe 14 noiembrie, a transmis decizia în care respinge obiecţiile ca fiind neîntemeiate, îi mai aminteşte premierul preşedintelui.

            „Din motivarea publicată ieri (miercuri – n. r.), reţin faptul că, în mai multe rânduri (spre exemplu, la paginile 17, 18, 19), se arată ca legea a mai fost supusă controlului de constituţionalitate ân raport de critici similare celor formulate în prezenta cauză şi că decizia din iunie a Curţii a respins ca neîntemeiate respectivele critici. Curtea constată explicit faptul că dvs aţi contestat legea pe o problematică similara celei ce formase obiectul controlului de constituţionalitate în vară. Vă solicit ca, prin această promulgare cât mai rapidă, să demonstraţi că toate aceste şicane puse Guvernului şi majorităţii de 70% a USL din Parlamentul României nu reprezintă doar ambiţia dvs personală şi calcule politice mărunte, ce ţin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amânări şi şicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarată constituţională ân două rânduri”, încheie Ponta.

            Preşedintele Traian Băsescu declarase că va promulga Legea referendumului în noaptea zilei de 14 decembrie, la limita termenului legal de zece zile, în condiţiile în care motivarea Curţii Constituţionale a primit-o în dimineaţa zilei de 5 decembrie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.