Acasă Politic Bucureşti: Scrisoare către CNA: „Violenţa asupra femeilor nu este divertisment!”

Bucureşti: Scrisoare către CNA: „Violenţa asupra femeilor nu este divertisment!”

DISTRIBUIȚI

124771 – 09122013 – Un grup de 25 organizaţii nonguvernamentale a trimis luni Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) o scrisoare deschisă prin care solicită să ia măsuri pentru tratarea cu responsabilitate a cazurilor de violenţă asupra femeilor în audiovizual.

            Organizaţiile nonguvernamentale susţin că prezentarea cazurilor de violenţă asupra femeilor pe canalele tv şi radio se face cu accent pe latura senzaţională, se foloseşte un limbaj pseudo-pornografic în relatările despre viol, de multe ori credibilitatea victimelor este contestată, celelalte abuzuri în afară de actele de brutalitate extremă nu sunt relatate, iar violenţa cu care se confruntă femeile din anumite grupuri cu vulnerabilitate crescută (rome, lesbiene) este invizibilă. Ele arată totodată că femeile în mass media sunt prezentate într-o manieră hiper-sexualizată, fapt care constituie o formă de violenţă simbolică asupra acestora.

            „Femeile sunt folosite ca decor, reduse la statut de obiecte sexuale şi puse în ipostaze degradante. Acest model perpetuează, întăreşte şi legitimează stereotipurile misogine şi atitudinile negative la adresa femeilor”, se arată în scrisoarea deschisă.

            Organizaţiile nonguvernamentale mai susţin că prin superficialitatea cu care tratează fenomenul, prin tabloidizarea şi transformarea violenţei împotriva femeilor în divertisment, mass-media contribuie la întreţinerea şi promovarea unei culturi a violenţei care intră în disonanţă cu legislaţia referitoare la protecţia victimelor şi garantarea demnităţii umane.

            „Violenţa nu este divertisment!”, afirmă organizaţiile semnatare, cerând CNA să susţină introducerea în Legea 504/2002, dar şi în Codul de Reglementare a Conţinutului Audiovizual a unor prevederi care ţin de demnitatea umană a femeilor, astfel încât prezentarea cazurilor de violenţă sexuală şi domestică, inclusiv a celor de hărţuire şi viol să se realizeze cu deplina respectare a acestei demnităţi .

            Ele solicită şi introducerea în obiectivele de monitorizare asumate de către CNA a violenţei de gen, a abordărilor stereotipe negative cu efect degradant asupra imaginii femeilor şi a elementelor de hiper-sexualizare a femeilor.

            Scrisoarea este semnată de Asociaţia Front, Asociaţia A.L.E.G, E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), Centru Feminist Sofia Nădejde, Centrul Filia, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Societatea de Analize Feministe AnA, Asociaţia Anais, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, Asociaţia Transcena, Asociaţia Romano ButiQ, Programului Biblionet, Asociaţia Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului – GRADO, prof. dr. Maria Roth, Asociatia SEVA Suceava, Societatea Academica din Romania, Asociaţia Accept, Asociatia Danrom Faurei, Asociatia pentru Promovarea Interculturalitatii si Asistenta Sociala ” Ad fontes” Turda, Asociatia Pas Alternativ din Brasov, Asociatia Femeilor Rome din Maguri, Asociatia Plural, Centrul de Studii in Idei Politice (CeSip) şi Fundatia Proiectul de Educatie Civica si Dezvoltare Academica. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.