Acasă Politic Senatorul Victor Mocanu a fost trimis în judecată

Senatorul Victor Mocanu a fost trimis în judecată

DISTRIBUIȚI
Victor_Mocanu

Victor_Mocanu125059 – 20122013 – Procurorii DNA din Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a senatorului Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată.

            În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei Constantin Lungu, fost director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii, Daniel Bădic şi Eugenia Husea, administrator, respectiv reprezentant al unei societăţi comerciale cu capital privat.

            În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 6 aprilie – 14 mai 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu avute în calitate de preşedinte al CJ Buzău, inculpatul Mocanu, urmare unei înţelegeri cu inculpatul Bădic, asociat şi administrator al SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii – Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău, a încheiat, în condiţii de nelegalitate, cu societatea menţionată, opt contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care şapte de achiziţie directă şi unul de închiriere).

            DNA susţine că el a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.

            Achiziţiile descrise s-au desfăşurat cu sprijinul inculpatului Lungu, care a întocmit în fals mai multe documente, şi al inculpatei Husea, care, în calitate de reprezentant comercial al firmei respective, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziţiilor publice directe a echipamentelor medicale prin obţinerea unor oferte de preţuri supraevaluate şi transmiterea acestora către CJ Buzău.

            Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligaţii de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispoziţiilor legale, a creat premiza efectuării de plaţi în cuantum total de peste 2,2 milioane lei (echivalent a peste 503.000 euro), fără TVA, din bugetul judeţului Buzău în favoarea firmei respective, reprezentând facturile emise de această societate în baza contractelor încheiate.

            Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de peste 565.000 lei şi reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor de cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.

            În vederea recuperării pagubei cauzate bugetului judeţului Buzău, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor.

            Dosarul a fost înaintat spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.