Acasă Politic Bucureşti: Creştere alarmantă a infectării cu HIV/SIDA prin droguri injectabile

Bucureşti: Creştere alarmantă a infectării cu HIV/SIDA prin droguri injectabile

DISTRIBUIȚI
Sorin_Oprea

Sorin_Oprea 124661 – 04122013 – Directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Sorin Oprea, a participat la reuniunea „HIV/SIDA în România: provocări actuale şi priorităţi de acţiune”, organizată de către Subcomisia pentru Populaţie şi Dezvoltare a Senatului. La acest eveniment au fost invitaţi parlamentari din partea comisiilor

de specialitate şi reprezentanţi ai ministerelor cu responsabilităţi în prevenirea şi combaterea HIV/SIDA, ai organizaţiilor societăţii civile şi ai ONU, care au discutat despre evoluţia şi provocările actuale ale epidemiei în România şi perspectiva adoptării unei noi strategii naţionale în domeniu. Dezbaterile au fost moderate de către senatorul Ion Rotaru, preşedintele subcomisiei pentru Populaţie şi Dezvoltare, secretar al Biroului Permanent al Senatului.

            În acest context, directorul ANA a evidenţiat creşterea alarmantă a HIV/SIDA în rândul persoanelor consumatoare de droguri injectabile.

            Încă de la sfârşitul anului 2011, în urma studiilor efectuate, ANA şi Ministerul Sănătăţii au notificat oficial Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA), precum şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) referitor la detectarea unei creşteri accentuate a infecţiilor noi cu virusul HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile.

            Ca urmare a alertei din partea României, EMCDDA şi ECDC au recomandat creşterea orientării spre măsurile de prevenire, cum ar fi programele de schimb de seringi şi tratamentul de substituţie, esenţiale în prevenirea noilor cazuri de HIV.

            La nivel internaţional, pe lângă comunicarea permanentă cu EMCDDA, în cadrul celei de-a 56-a sesiuni a Comisiei Naţiunilor Unite privind Stupefiantele, la iniţiativa României (prin implicarea directă a ANA) şi a Republicii Cehe, a fost promovată şi adoptată o rezoluţie privind intensificarea eforturilor de a reduce efectele HIV/SIDA în vederea atingerii obiectivelor prevăzute în Declaraţia politică din 2011 privind HIV/SIDA.

            Prin această rezoluţie se solicită Oficiului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) să continue acordarea de suport şi sprijin, să extindă activităţile alături de grupuri relevante ale societăţii civile în vederea acoperii nevoilor în cadrul sistemelor de accesare a serviciilor de asistenţă pentru persoanele infectate sau afectate de HIV/SIDA, inclusiv în rândul consumatorilor de droguri.

            Pe plan intern, în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor în domeniu, ANA a realizat documentele programatice care să susţină dezvoltarea de servicii adresate persoanelor consumatoare de droguri injectabile – Strategia naţională antidrog 2013-2020 şi Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale antidrog în perioada 2013-2016, aprobate prin hotărâre de guvern la 9 octombrie 2013. Totodată, aprobarea şi intrarea în vigoare a actelor normative pentru aprobarea Programului Naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2013-2016 (PN) şi a Programului de Interes Naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2013-2016 (PIN) vor permite dezvoltarea şi diversificarea intervenţiilor specializate de tratament pentru persoanele consumatoare de droguri, prin dezvoltarea şi consolidarea sistemului naţional integrat de prevenire şi asistenţă, în concordanţă cu evidenţele ştiinţifice.

            ANA susţine implementarea Pachetului comprehensiv de servicii de reducere a riscurilor şi consecinţelor negative asociate consumului de droguri, elaborat în cadrul Ghidului Tehnic al OMS, UNODC şi UNAIDS-2012, care ar conduce la rezultate semnificative în prevenirea, tratamentul şi îngrijirea persoanelor consumatoare de droguri injectabile infectate cu HIV. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.