Acasă Politic Tudor Chiuariu: România a pus în practică în 2007 cel mai avansat...

Tudor Chiuariu: România a pus în practică în 2007 cel mai avansat sistem de de prevenire a corupţiei

DISTRIBUIȚI
tudor_chiuariu

tudor_chiuariu124588 – 02122013 – Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, a avut o intervenție, luni, la Belgrad, în cadrul Conferinței Regionale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), privind rolul Agenției Naționale de Integritate (ANI) în combaterea corupției. Tudor Chiuariu a susținut

că un mecanism eficient pentru descurajarea corupției în sectorul public îl reprezintă controlul averilor, intereselor și al incompatibilităților, implementat de România după 2007.

            Senatorul PNL a arătat că începând cu anul 1996, în România s-a impus verificarea averilor demnitarilor, magistraților, a persoanelor cu funcții de conducere și de control, ulterior legislația fiind îmbunătățită în acest sens.

            În perioada cât a deținut mandatul de ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, a reușit să treacă prin Parlament legea prin care a fost înființată ANI.

            În cadrul Conferinței Regionale a APCE privind „Mecanisme parlamentare de combatere a corupţiei”, s-a discutat despre faptul că, potrivit unor studii la nivel european, parlamentele sunt printre instituțiile naționale în care cetățenii nu au suficientă încredere, iar această percepție s-a înrădăcinat ca urmare a acuzațiilor de corupție aduse liderilor politici sau a partidelor, combinate cu sentimentul că sistemul judiciar nu cercetează abuzurile, astfel că permite continuarea actelor de corupție politică.

            Oficialii APCE au susținut că sunt necesare o serie de reforme instituționale în sensul de a consolida în mod eficient instrumentele de prevenire, de a detecta, investiga și a urmări în justiție corupția politică, punându-se accent, totodată, pe un regim echilibrat de imunități, respectiv accesul cetățenilor la informațiile privind parlamentele, finanțare politică transparență și promovarea integrității politice.

            „România a pus în practică, începând cu 2007, cel mai avansat sistem de prevenire a corupției în sectorul public, prin controlul averilor, conflictelor de interese și incompatibilităților. La 6 ani după adoptarea acestui sistem, rezultatele sunt încă contradictorii. Trebuie să așteptăm ca instanțele judecătorești să se pronunțe în cauzele aflate pe rol, pentru a concluziona dacă sistemul funcționează și reprezintă un model de succes.

            Activitatea de control a averilor, conflictelor de interese și incompatibilităților trebuie desfășurată după principiile pe care le-am promovat atunci când am înființat ANI: profesionalism, obiectivitate, imparțialitate. Trebuie respectat echilibrul între puterile de investigație ale Agentiei, respectiv drepturile fundamentale ale persoanei vizate. Trebuie să avem grijă ca astfel de instituții, care au puteri foarte mari, mai mari decât oriunde în  lume, să nu fie folosite ca instrumente în lupta politică sau în campanii de <vânătoare de vrăjitoare>. Un rol important în acest proces revine puterii judecătorești, toate actele ANI fiind supuse controlului exercitat de instanțele judecătorești”, a declarat senatorul PNL Tudor Chiuariu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.