Acasă Politic Vaslui: Ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine la Pungeşti

Vaslui: Ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine la Pungeşti

DISTRIBUIȚI
pungest6

pungest6124740 – 08122013 – Jandarmii au dus la Poliţia judeţului Vaslui 22 de protestatari in urma incidentelor care au avut loc sambata, la Pungesti, dintre care 14 sunt acuzati de ultraj si unul de port ilegal de arma alba. Ceilalti sapte au primit amenzi intre 500 si 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publica nedeclarata.

            Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei, sambata, in localitatea Silistea din judetul Vaslui, un grup de persoane a distrus gardul imprejmuitor apartinand unei societatii private si a avut un comportament violent asupra fortelor de ordine.

            In urma acestor incidente, jandarmii au dus 22 de persoane la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, pentru stabilirea identitatii acestora si adoptarea masurilor legale. Dintre cele 22 de persoane, pentru 14 s-au intocmit actele de constatare pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, fapta prevazuta si sanctionata de Codul Penal.

            De asemenea, pentru o alta persoana au fost intocmite acte de constatare pentru port ilegal de arma alba, in baza Legii 61/1991 republicata. Potrivit articolului 321 din Codul Penal, fapta persoanei care, in public, savarseste acte sau gesturi, profereaza cuvinte ori expresii, sau se deda la orice alte manifestari prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbura, in alt mod, linistea si ordinea publica, se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.

            Daca prin aceste fapte s-au tulburat grav linistea si ordinea publica, pedeapsa este inchisoarea de la doi la sapte ani. Alte sapte persoane dintre cele 22 duse la IPJ Vaslui au fost amendate cu sume intre 500 si 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publica nedeclarata, urmata de refuzul parasirii acesteia la solicitarea fortelor de ordine, fapta prevazuta de articolul 26, alineatul 1, litera d) din Legea 60/1991 republicata, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, se mai arata in comunicat.

            Circa 400 de persoane au declansat, sambata, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia companiei Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui, potrivit Pro Tv.

            Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in concesiune de catre Chevron.

            Manifestantii au scandat lozinci impotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei si a Guvernului. Printre lozinci se numara: „Jandermeria apara hotia”, „Jos Guvernul”, „Tradatorii”, „Murim, luptam, Pungestiul aparam”. La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite, detinuta de catre Chevron, o parte dintre ei intrand pe terenul companiei petroliere si aruncand cu pietre in camioanele frmei Chevron.

            Oamenii au inceput sa traga de gardurile imprejmuitoare reusind sa le darame aproape in totalitate. Initial, protestul a fost pasnic, insa a degenerat in jurul orelor 12.00, cand protestatarii au inceput sa arunce cu pietre in camioanele companiei Chevron si sa darame gardurile proprietatii acesteia.

            Un tanar din randul protestatarilor de la Pungesti a fost luat, sambata, in jurul orelor 13.00, de o ambulanta SMURD si transportat la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, dupa de ar fi fost agresat de catre fortele de ordine.

            Tanarul a acuzat dureri in piept si sustine ca ar fi fost lovit de catre jandarmi. Acesta se afla pe sosea in momentul in care ar fi fost agresat de catre fortele de ordine. Jandarmii, echipati in uniforme de lupta, cu scuturi si bastoane, au format un cordon in jurul manifestantilor pentru a nu permite accesul acestora spre terenul detinut de catre Chevron. Totodata, jandarmii au fost mobilizati si la iesirea din localitatea Silistea pentru a nu permite altor persoane sa vina spre zona unde au loc manifestatiile.

            Traficul in zona a fost restrictionat, fiind permis doar accesul autovehiculelor care veneau dinspre Pungesti spre Silistea, respectiv Vaslui. Anterior, cativa dintre protestatarii de la Pungesti au fost ridicati si dusi in masinile Jandarmeriei pentru a da declaratii, in timp ce altii s-au intins pe jos, pe sosea, pentru a nu permite acestor autovehicule sa iasa din zona, manifestantii imbrancindu-se cu jandarmii.

            Protestatarii care s-au intins pe sosea au fost luati pe sus de catre jadarmi si dusi pe marginea soselei. Unii dintre jandarmi au acuzat ca au fost ultragiati in momentul in care protestatrii daramau gardul de pe proprietatea Chevron.

            Luni, Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti, ziua fiind marcata de proteste ale localnicilor, care au incercat sa impiedice accesul utilajelor companiei, si incidente intre acestia si jandarmi. In zona au fost mobilizati 250 de jandarmi, care au blocat drumul judetean la iesirea din Silistea, montand garduri de-a latul soselei.

            Localnicii din Pungesti au reclamat interventia in forta a jandarmilor, luni dimineata, mai multi protestatari fiind ridicati de fortele de ordine, in timp ce sapte persoane au fost duse la Politie, unde au fost intocmite dosare penale pentru blocarea drumului.

            O parte din protestatari au sustinut ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine. La randul lor, reprezentantii Jandarmeriei spuneau ca aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judetean, iar misiunea jandarmilor a fost „sa asigure un climat de normalitate la Pungesti„, fara a fi folosita forta. In urma incidentelor intre jandarmi si protestatari, doua persoane – fostul primar din Pungesti Costica Spiridon si un alt barbat care acuza dureri in piept – au fost preluate de ambulante si duse la Spitalul Judetean Vaslui.

            Fostul primar, care a fost diagnosticat cu „fractura costala, contuzie genunchi si politraumatism prin agresiune„, spunea ca a fost scos cu forta din masina cu care bloca drumul si tarat de jandarmi pe asfalt, dupa care a lesinat. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca la Pungesti „actiunile jandarmilor au fost suta la suta conforme cu legea si nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni sa incalce legea, in timp ce toti ceilalti o respecta”.

            Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca la Pungesti „actiunile jandarmilor au fost suta la suta conforme cu legea si nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni sa incalce legea, in timp ce toti ceilalti o respecta”. In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat si in 16 octombrie in zona localitatii vasluiene           Silistea, comuna Pungesti, unde compania Chevorn intentioneaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui. Localnicii au blocat atunci drumul judetean Vaslui – Garceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petroliera sa patrunda in perimetrul luat in concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.