Acasă Politic Bucuresti: Traian Băsescu: Transnistria este cel mai mare risc pentru Republica Moldova

Bucuresti: Traian Băsescu: Transnistria este cel mai mare risc pentru Republica Moldova

DISTRIBUIȚI
transnistria

transnistria125459 – 17012014 – Transnistria este cel mai mare risc pentru Republica Moldova, urmata de Gagauzia, a afirmat presedintele Traian Basescu, joi seara, la Bucuresti, dupa o intalnire pe care a avut-o, in aceeasi zi, cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, la Bruxelles.

„Nu m-am dus nici in calitate de avocat al Republicii Moldova, nici in calitate de simpatizant sau partener al politicienilor de la Chisinau, ci in calitate de presedinte al Romaniei si de membru al Consiliului European”, a explicat seful statului.

Acesta a mentionat ca trebuie accelerate procesele de apropiere, nu numai a Moldovei de UE, ci si a UE de Republica Moldova, subliniind si care este cel mai mare risc pentru vecinii de peste Prut.

„Am pornit de la situatiile de risc din Republica Moldova, care pot afecta parcursul european celui de-al doilea stat romanesc. Primul si cel mai important risc este Transnistria, unde pot sa apara provocari”, a afirmat Traian Basescu.

Presedintele a explicat ca sunt multi ani de cand formatul de negociere „5+2” nu functioneaza, iar lucrurile nu se mai pot rezolva asa, in regiune: „Trebuie gasite solutii de discutie directa cu asa-zisele autoritati transnistrene si cu Moscova”.

„Am ridicat si problema sicanelor care se fac scolilor romane din Transnistria si am rugat sa se conceapa o interventie a institutiilor europene pentru sprijinirea autoritatilor de la Chisinau pentru dreptul elevilor de a invata in limba romana. Am avertizat asupra celui de-al doilea focar de instabilitate, care este Gagauzia. Se preconizeaza desfasurarea unui referendum pentru independenta Gagauziei. Am considerat ca am obligatia sa informez conducatorii structurilor europene despre aceste evenimente si, avand in vedere ca UE este in formatul de negociere ‘5+2’ sa actioneze in favoarea suveranitatii Republicii Moldova”, a mai sustinut seful statului.

Traian Basescu a precizat si ca l-a rugat pe Herman van Rompuy sa analizeze posibilitatea gasirii unor resurse financiare europene si, in cazul in care sunt resurse financiare necheltuite, banii sa fie alocati accelerarii procesului de interconectare energetica a Republicii Moldova la Romania.

„Am vizat varianta Isaccea-Vulcanesti. Avem posibilitatea sa cream alte doua linii de aprovizionare cu energie electrica, de cate 400 Kw, dar prioritatea mi se pare Isaccea-Vulcanesti, unde ar trebui investite circa 65 de milioane de euro la Isaccea si 10 milioane de euro in Republica Moldova”, a mentionat presedintele.

Traian Basescu a mai spus ca problema vizelor este pe drumul cel bun, dar si ca, pana la sfarsitul luni august, s-ar putea semna acordul de asociere si de liber-schimb pe care Republica Moldova l-a semnat la Vilnius.

„Am atentionat si asupra faptului ca Partidul Comunist, avand peste 40% in sondaje, exista riscul sa vina o majoritate care sa nu mai vrea sa continue drumul catre UE si este o analiza a noastra in calitate de membru al Consiliului European”, a mai spus Traian Basescu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.