Acasă Politic Bucureşti: Crin Antonescu: Afirmaţiile lui Traian Băsescu sunt „profund neadevărate”

Bucureşti: Crin Antonescu: Afirmaţiile lui Traian Băsescu sunt „profund neadevărate”

DISTRIBUIȚI

125388 – 15012014 – Președintele Senatului, Crin Antonescu, a admis astăzi că îngrijorarea SUA e firească, dar nici oficialii americani, nici cei europeni nu au sugerat niciodată că România ar fi „pe marginea prăpastiei”, așa cum a spus președintele Traian Băsescu. 

  El a adăugat că România nu are cum să fie izolată, pentru că este parte a Uniunii Europene și a NATO.

„Nu intenționez o replică, nici o analiză a expunerii lui T. Băsescu. A făcut în calitate de președinte afirmații de o asemenea gravitate încât în calitate de copreședinte al USL, președinte al Senatului vreau să mă adresez concetățenilor. Asemenea afirmații sunt în stare să sperie și să inducă în eroare mulți cetățeni. O să mă refer la câteva afirmații extrem de grave și profund neadevărate”.

„Privitor la statul de drept și situația internațională a României. Victoria Nuland a transmis un mesaj public în România, mesaj clar, corect, în care ceea ce guvernul american avea de spus a fost spus. În mesaj s-a referit explicit la preocuparea SUA pentru instituțiile statului de drept, domnia legii, caracterul democratic. E o preocupare firească, prietenească și normală pentru toți cei care trăim în democrații. Președintele României are dreptul și obligația de a face mereu pledoarie pentru apărarea statului de drept. El a fost foarte flagrant, s-a erijat într-un emisar al SUA spunând cu totul altceva decât a spus Nuland. Nici ea și niciun alt reprezentant al guvernului american sau vreun alt oficial al unui partener al României nu au spus sau sugerat că România e cu un picior în prăpastie. Niciodată vreun partener oficial al României nu a evocat starea de izolare a țării sau iminența unei asemenea posibilități. Băsescu este încă în fucția de președinte, dar nu e singurul oficial român cu contacte cu parteneri externi. Premierul în 2013 s-a întânit cu aproape toți cei mai importanți parteneri, eu am avut întâlniri oficiale cu omologii din Marea Britanie, Spania, Italia, Polonia. Niciunul nu a tratat România ca fiind pe marginea prăpastiei sau în stare de izolare. România e parte integrantă a unor structuri și alianțe de securitate și politice care garantează ieșirea din izolare. Va rămâne parte a acestor structuri”, a spus Crin Antonescu, potrivit Digi24.

„Preocuparea pentru apărarea statului de drept e legitimă la noi toți. În sensul acesta Nuland a vorbit despre interesul cetățenilor, al poporului de a apăra statul de drept. Ce se întâmplă de suntem pe margiea prăpastiei? Nu avem legi democratice? Eu cred că da. Nu avem stat de drept? Eu cred că da. Sigur, sunt discuții, nuanțe, divergențe. A existat o discuție legată de un proiect legislativ, modificările la Codul Penal, asupra căruia am și spus Da, am dat un vot greșit, revenim. Mai avem un proiect despre care s-a discutat, nu a fost votat, cel al amnistiei și grațierii, care nu va fi votat. Care sunt acțiunile USL împotriva statului de drept? Nu poți veni ca președinte și să ceri să nu ți se interpreteze vorbele. Nu poți speria cetățenii țării”, a mai spus Antonescu.

„Mă mai refer la o chestiune foarte precisă, unde Băsescu a dezinformat națiunea. A vorbit despre o măsură adoptată în PE de monitorizare a îndeplinirii criteriilor de la Copenhaga și în caz contrar de măsuri represive. E o minciună fără precedent ca el să prezinte acest lucru ca vizându-i, realitatea e simplă. În Comisia de drepturi și libertăți din PE s-a inițiat un raport, ce vafi supus plenului, care nu privește nici România, nici o altă țară, care cere verificarea în toate statele UE a modului în care sunt respectate criteriile de la Copenhaga. Nu se referă la România, pentru că noi avem vestitul MCV, suntem sub monitorizare, iar această inițiativă susținută de parlamentarii liberali români și de cei din PSD a fost introdusă ca România să nu mai fie tratată cu o măsură diferită”, susţine preşedintele PNL. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.