Acasă Politic Bucureşti: Necolaiciuc, achitat în dosarul devalizării CFR

Bucureşti: Necolaiciuc, achitat în dosarul devalizării CFR

DISTRIBUIȚI
mihai_necolaiciuc1

mihai_necolaiciuc1125225 – 07012014Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost achitat de instanţă, marţi, în dosarul devalizarii CFR. Mihai Necolaiciuc a fost judecat pentru deturnare de fonduri europene, contractate pentru reconstruirea infrastructurii căilor ferate afectate de inundaţiile din anul 2000 şi din anii anteriori.  

 Frauda de care a fost acuzat fostul director general al CFR depășește 2, 7 milioane de euro.

            În 1 februarie 2008, Necolaiciu, fost director general al CFR în perioada iulie 2000 – octombrie 2003, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi deturnare de fonduri, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

            În perioada 2001-2003, Necolaiciuc, în calitate de director general al CFR şi ordonator principal de credite, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.

            Prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de peste 18 milioane euro în daunaCFR.

            La activităţile infracţionale au participat, în calitate de complici, şi alte persoane din fosta conducere a CNCFR sau şefi de servicii – Misir Mihail Gabriel, Olăeru Viorica, Vlăduţ Ilie, Vlăduţ Dragoş Vasile, Matei Maria Ana, Costea Octavian, Ţolea Adrian, precum şi administratori ai unor firme – Ilişcă Marius şi Nicula Ovidiu Lucian.

            O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective – 4.525.570 euro – au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale.

            Bunurile, produsele şi serviciile achiziţionate au reprezentat panouri de afişaj în staţiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferată, cuplaje electrice, schimbătoare de cale ferată (macazuri), motorină şi soluţie de ignifugare.

            Din probatoriu a rezultat că furnizorii erau societăţi care nu aveau autorizaţie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri şi servicii către CFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan – care desfăşoară o activitate aparentă, în realitate neavând personal calificat şi nici posibilităţi tehnologice pentru a furniza serviciile în cauza – fie firme fantomă (firme fără activitate, având sedii fictive). S-a dovedit că o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

            Contractele referitoare la serviciile şi produsele sus-menţionate au fost încheiate de Necolaiciuc în complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate în cauză, fără a exista o decizie a adunării generale a acţionarilor sau a consiliului de administraţie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat.

            Pentru a fi judecat în România, Necolaiciuc a fost extrădat din SUA, el fiind adus în ţară la 20 aprilie 2011. Necolaiciuc a fost eliberat din arest în ianuarie 2012, fiind judecat în stare de libertate. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.