Acasă Politic Bucureşti: Peste 14.000 de cauze avand ca obiect falsul privind identitatea inregistrate...

Bucureşti: Peste 14.000 de cauze avand ca obiect falsul privind identitatea inregistrate la Parchete

DISTRIBUIȚI

125700 – 28012014 – Statele membre ale Uniunii Europene celebreaza la 28 ianuarie 2014 Ziua Europeana a Protectiei Datelor. Cu aceasta ocazie, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons

considera ca acesta este un prilej de reconstientizare a importantei dreptului la viata privata si a dreptului la protectia datelor personale.

Adoptarea, la data de 28 ianuarie 1981, la Strasbourg, a Conventiei nr. 108 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea automata a datelor cu caracter personal, a reprezentat un mijloc de asigurare a protectiei vietii private a persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice sau entitatile private.

Ziua Europeana a Protectiei Datelor constituie un priliej de a aduce in atentia cetatenilor europeni importanta protectiei datelor, aceasta fiind vitala pentru asigurarea unui echilibru intre viata privata si libera circulatie a datelor personale. In contextul actual, in care societatea informationala este in continua dezvoltare, mijloacele de comunicare diversificandu-se de la o zi la alta, utilizarea fara drept a datelor personale devine din ce in ce mai frecventa.

In acest sens, InfoCons, in parteneriat cu Asociatia Adiconsum din Italia, deruleaza, prin Programul Uniunii Europene de Prevenire si Lupta Impotriva Crimei –Comisia Europeana – Directoratul General Afaceri Intern, proiectul european MeisMINE („EU sunt AL MEU în engleză), care are ca obiectiv reducerea cazurilor de furt de identitate si popularizarea drepturilor consumatorilor cu privire la protectia datelor cu caracter personal.

In cadrul acestui proiect, InfoCons a realizat in cursul lunii ianuarie 2014 un studiu national referitor la infractiunea de fals privind identitatea, care vizeaza urmatoarele: dosarele inregistrate pe rolul instantelor de judecata din intreaga tara avand ca obiect falsul privind identitatea (perioada 2005 – 2014) şi cauzele inregistrate la Parchetele de pe teritoriul Romaniei, avand ca obiect falsul privind identitatea (perioada 2007 – 2013).

Studiul a relevat ca in perioada mai sus mentionata au fost inregistrate, la nivelul Parchetelor din intreaga tara, 14.123 de cauze avand ca obiect infractiuni privind identitatea, din care numai 5.116 au fost solutionate.

Conform studiului mentionat, judetul Arad a inregistrat cele mai multe actiuni introduse in instanta avand ca obiect – falsul privind identitatea, si anume 515 cazuri, in timp ce la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad au fost inregistrate 2.245 de cauze cu acest obiect.

De asemenea, in perioada vizata, judetul Covasna nu a inregistrat niciun dosar pe rolul instantelor avand ca obiect falsul privind identitatea, in timp ce la Parchetul de pe langa Tribunalul Covasna s-a inregistrat un numar de 15 cauze cu acest obiect.

Ca urmare a realizarii acestui studiu, a reiesit ca, in perioada 2005 – 2014, in cadrul instantelor de judecata, s-au inregistrat 1.170 de cazuri la nivel national, avand ca obiect falsul privind identitatea, infractiune prevazuta in art. 293 din Codul Penal.

Dosarele avand ca obiect falsul privind identitatea includ dosarele aflate pe rolul Curtilor de Apel, Tribunalelor si Judecatoriilor din intreaga tara. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.