Acasă Politic Bucureşti: Referendum pentru revizuirea Constituţiei, odată cu europarlamentarele

Bucureşti: Referendum pentru revizuirea Constituţiei, odată cu europarlamentarele

DISTRIBUIȚI
referedum1

125336 – 13012014 – Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a confirmat luni, inainte de sedinta conducerii USL, ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei va fi organizat concomitent cu alegerile europarlamentare, cel mai probabil pe parcursul a doua zile.

Ministrul a mai precizat ca in protocolul USL se va mentiona numele candidatului aliantei la alegerile prezidentiale, precum si cel al premierului.

Luni dimineata aparusera informatii ca liderii USL doresc sa comaseze alegerile europarlamentare cu referendumul pentru revizuirea Constitutiei, o decizie in aceasta privinta urmand sa fie anuntata la finalul sedintei de luni a USL. Surse din USL au declarat ca decizia organizarii simultane, in luna mai, a fost luata duminica seara intr-o sedinta restransa a conducerii USL.

Practic, daca propunerile de modificare a Constitutiei vor trece la vot, noul presedinte ales in decembrie 2014 va avea puterile mult diminuate fata de actualul moment, iar pozitia PSD va fi intarita, pentru ca una dintre noile prevederi constitutionale arata ca „presedintele îl desemnează drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianța politică participante la alegeri care au obținut cel mai mare număr de mandate parlamentare”.

Organizarea referendumului pentru noua Constituție în zilele de 24 și 25 mai ar ptea influența prezența la alegerile pentru Parlamentul European. Dacă suprapunerea celor două campanii de informare – pentru Constituție și pentru europarlamentare – ar putea mobiliza alegătorii în prima zi de vot (sâmbătă, 24 mai), nu același lucru se va întâmpla și în cazul europarlamentarelor, a căror miză este mai puțin percepută de electoratul din România. Astfel este de așteptat ca, din cauza suprapunerii celor două campanii, alegătorii să se prezinte la urne într-un număr mai mare în prima zi de scrutin, renunțând să mai vină la vot și pentru alegerile europarlamentare.

Și referendumul organizat în 2003 pentru modificarea Constituției a fost organizat tot pe parcursul a două zile, tot din cauza lipsei de interes a electoratului pentru această temă. La vremea respectivă, partidul de guvernământ – PDSR – a fost pus în situația de a recurge la adevărate ”momeli” electorale pentru a-I scoate pe oameni la vot și a atinge pragul pentru ca referendumul să fie validat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.