Acasă Politic Bucureşti: SOV, doi ani de închisoare

Bucureşti: SOV, doi ani de închisoare

DISTRIBUIȚI

125650 – 26012014 – Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Decizia instanţei este definitivă. Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa.Judecătorii Curţii Supreme au judecat recursul lui Sorin Ovidiu Vîntu împotriva sentinţei date de Curtea de Apel

Bucureşti: doi ani de închisoare cu executare. Acuzaţiile: favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudarea FNI. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi șoferul afaceristului, Alexandru Stoian, de un an și jumătate de închisoare cu supendare, iar avocatul Octavian Țurcan, un an cu suspendare.

La ultimul termen al procesului, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că acest dosar este o răzbunare din partea actualului preşedinte Traian Băsescu. „În opinia mea, acest dosar a fost unul strict politic. În 2009, am susţinut cu toată puterea mea îndepărtarea actualului preşedinte. Nu am reuşit şi acum plătesc facturile, iar una din facturi este acest dosar’, le-a spus Vîntu magistraţilor. Omul de afaceri a mai adăugat că Nicolae Popa a stat 10 ani în Indonezia şi s-a întreţinut singur, acesta câştigând bani din turnee de popice. ‘Miza acestui dosar nu a fost una juridică, şi doar o răzbunare pentru că eu am făcut lucruri care nu-mi erau permise. Am ajuns să fiu supus unei represiuni care depăşeşte puterea de rezistenţă psihică a unei persoane normale’, a mai spus Sorin Ovidiu Vîntu.

El s-a arătat deranjat şi de campania de presă pe care au desfăşurat-o joi procurorii de la Parchetul General, care l-au adus la audieri cu mandat pe motiv că a încercat să fugă din ţară. Vîntu consideră că această campanie are menirea de a pune presiune pe judecătorii de la ÎCCJ, iar el să fie condamnat în acest dosar. ‘Mă veţi condamna astăzi, dar nu o veţi face pentru că am încălcat vreo lege, ci pentru că aşa trebuie’, şi-a încheiat Vîntu declaraţia.

În anul 2007, Nicolae Popa a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 15 ani de închisoare în dosarul prabuşirii intenţionate a Fondului Naţional de Investiţii, alături de Ioana Maria Vlas. Decizie a rămas definitivă în 2009 prin sentinţa Înaltei Curţi de Casatie şi Justiţie.

Popa s-a sustras executării pedepsei, fugind din ţară încă din anul 2000. El a fost dat în urmărire prin Interpol în 2002, în baza mandatului internaţional de arestare emis de România.

Procurorii au stabilit, în urma probatoriului administrat, că în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, „convenite cu condamnatul Popa Nicolae”, două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro.

„Suma îi era necesară condamnatului pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie”, potrivit procurorilor.

În acest scop, arată procurorii, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi identificat şi modalităţile concrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacţiilor şi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus în executare de Octavian Ţurcan.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o altă tranşă, de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autorităţile judiciare.

După arestarea, lui Nicolae Popa, în 2 decembrie 2009, de către autorităţile judiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vîntu şi Alexandru Stoian „au desfăşurat acţiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România”, mai arată procurorii. Aceştia precizează că sprijinul s-a concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extrădare, „pentru a-l scăpa pe condamnat de închisoare şi a-l ajuta să rămână în Indonezia. – PROMPT MEDIA  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.