Acasă Politic Bucureşti: Traian Băsescu: România îşi propune să adere la Schengen până în...

Bucureşti: Traian Băsescu: România îşi propune să adere la Schengen până în octombrie 2014

DISTRIBUIȚI

125457 – 17012014 – Președintele Traian Băsescu a declarat, joi seara, că l-a informat pe președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu privire la aderarea României la Schengen până în luna octombrie a acestui an.

”L-am informat pe președintele Consiliului European că România își propune ca până la sfârșitul acestui an să devină membru al spațiului Schengen. Din mai multe motive, nu este doar un obiectiv de țară, dar și unul personal, în condițiile în care îmi termin mandatul la 21 decembrie. Aș vrea ca și acest pas să fie făcut. Să fim membru Schengen, chiar dacă se va face în două etape. Sigur, datorită evoluțiilor interne, vizez luna octombrie. Și nu numai datorită evoluției interne, dar mai sunt alegerile pentru Parlamentul European, este greu să intrăm în negocieri cu statele membre care mai au obiecțiuni acum”, a spus președintele Băsescu.

Acesta a precizat că i-a cerut lui Van Rompuy sprijin la fel cum a făcut-o în 2012, explicându-i acestuia că România are nevoie ca raportul MCV, care va fi publicat pe 22 sau 29 ianuarie, să reflecte ce s-a întâmplat.

”Nu am negat legătura pe care o fac unele state cu MCV și oricât am spune că așa scrie în tratat, sunt state care se uită și la statul de drept. Am simțit nevoia să fac o clarificare, ce trebuie să se reflecte în raportul MCV din ianuarie. Sigur că am avut incidente, cu declarații, cu tentative de modificare a Codului Penal, cu legea aministiei. Rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă și care să reflecte ce s-a întâmplat. Sunt de acord că în Parlament s-a votat cu mare veselie pentru ca demnitarii și aleșii să nu mai fie afectați de legislația privind conflictul de interese. Dar CCR a stopat acest proces, deci dacă politicul a avut o abordare greșită, tot o instituție a statului român a pus capăt unui astfel de abuz. Mi s-ar părea corect ca raportul să reflecte acest lucru”, a completat șeful statului.

Traian Băsescu a insistat că trebuie menționată în raportul pe justiție buna funcționare a instituțiilor și că acest lucru trebuie tratat separat de eventualele derapaje ale politicului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.