Acasă Politic Elveția: Berna a preluat președinția OSCE

Elveția: Berna a preluat președinția OSCE

DISTRIBUIȚI

125166 – 02012014 – Elveţia a preluat preşedinţia anuală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Ucraina, preşedintele OSCE pentru 2014 fiind desemnat ministrul elveţian al Afacerilor Externe, Didier Burkhalter. Potrivit site-ului organizației, Elveţia urmăreşte „progrese privind conflictele îngheţate, lupta împotriva ameninţărilor transnaţionale, promovarea securităţii şi stabilităţii şi punerea în aplicare a unui plan pentru tineri”.

Printre prioritățile mandatului au fost incluse progrese în negocierile în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan pe tema regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Berna vrea să asocieze strâns preşedinţia sa cu cea a Serbiei, care o va urma în 2015. O alegere în concordanţă cu una dintre priorităţile geografice ale preşedinţiei elveţiene, respectiv aceea de a parafa pacea în Balcani, în special între Serbia şi Kosovo.

OSCE, un organism moştenit din perioada Războiului Rece care are 57 de membri, între care Statele Unite, beneficiază de o „poziţie unică pentru a lega zonele euroatlantică şi eurasiatică”, a afirmat Burkhalter.

OSCE a fost instituită în 1973 sub numele de Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE), cu doi ani înainte de Acordurile de la Helsinki în 1975, care au deschis calea către mai mulţi ani de „destindere” între Est şi Vest. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.