Acasă Uncategorized Știri Bruxelles: Comisarul Cioloş vine la Bucureşti pentru un dialog cu cetăţenii despre...

Bruxelles: Comisarul Cioloş vine la Bucureşti pentru un dialog cu cetăţenii despre viitorul Europei

DISTRIBUIȚI

126427 – 26022014 Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Dacian Cioloș va avea, la București, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei, luni 17 martie 2014, între orele 11.00 – 13.00, în zona Atrium din incinta Bibliotecii Naționale a României din București).

Ce este integrarea europeană? Este nevoie ca acest proces să fie aprofundat sau limitat? Cum vedeți rolul Uniunii Europene în viața dumneavoastră de zi cu zi? Ce înseamnă a fi european? Vă simțiți europeni? Ce politici ar trebui să promoveze Uniunea Europeană? Unde să se oprească granițele UE? Cât de importantă este extinderea Uniunii Europene pentru dumneavoastră? Ce înseamnă solidaritatea europeană? Ce fel de Europă ne dorim pentru viitor?

Acestea sunt numai câteva dintre aspectele pe care comisarul european Dacian Cioloș le va discuta cu aproximativ 250 de cetățeni, care vor avea posibilitatea să-și prezinte opiniile și preocupările, într-un dialog deschis, moderat de redactorul-șef al RFI România și realizatorul de televiziune Luca Niculescu, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

”Pentru a putea face față provocărilor cu care se confruntă, Uniunea Europeană urmărește să-și consolideze legitimitatea democratică, să se bucure de încrederea cetățenilor ei. Este nevoie de un proces de ascultare și dialog, pentru a ne asigura că politicile publice promovate la nivel european răspund așteptărilor societății și aduc un plus de valoare și de beneficii pentru cetățeni. Vă invit să participați la acest dialog, să discutăm ce fel de Europă ne dorim și ce putem construi împreună”, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

Cum puteți participa la dezbatere – Cetățenii care doresc să participe sunt rugați să completeze formularul electronic* de înregistrare disponibil pe pagina web management.360revolution.ro, până cel târziu în data de 14 martie 2014. Înregistrarea este posibilă și prin poștă sau la fața locului, în limita locurilor disponibile. Evenimentul va putea fi vizionat în direct pe internet prin webstream, iar cetățenii pot participa și adresa întrebări prin intermediul rețelelor sociale Facebook (pagina comisarului Cioloș) și Twitter (contul Reprezentanței CE) folosind hashtag-ul #EUDeb8. Un sondaj Eurobarometru recent arată că 56% dintre români se simt europeni (media pentru cetățenii Uniunii din toate statele membre fiind de 59%). Românii sunt în general optimiști cu privire la viitorul UE – 63%, față de o medie europeană de 51%. Cu toate acestea, numai 40% dintre români afirmă că știu ce drepturi le conferă cetățenia UE, și numai 19% consideră că vocea lor contează în Uniunea Europeană (media europeană fiind de 29%). Pe parcursul anului 2013 și în 2014, în cadrul Anul European al Cetățenilor membrii Comisiei europene au dezbătut cu cetățeni din întreaga Europă așteptările acestora pentru viitor. Până acum, în întreaga Uniune Europeană, au avut loc 45 de dialoguri cu cetățenii, cel puțin un comisar european fiind prezent de fiecare dată. În total, sunt planificate aproximativ 50 de astfel de reuniuni până la finalul seriei, programat pentru sfârșitul lunii martie.

Care va fi rezultatul dialogurilor cu cetățenii – Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor pentru o viitoare reformă a UE. Unul din obiectivele principale ale acestor dialoguri este pregătirea terenului în vederea alegerilor din 2014 pentru Parlamentul European. La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea Raport privind cetățenia Uniunii, care prezintă 12 măsuri concrete noi pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii. Raportul privind cetățenia Uniunii reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012, precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind drepturile și viitorul cetățenilor UE. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.