Acasă Politic Bruxelles: Macovei verifică democraţiile în statele UE

Bruxelles: Macovei verifică democraţiile în statele UE

DISTRIBUIȚI

126063 – 12022014 – Europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Grupui PPE pentru Raportul privind evaluarea justiţiei penale şi a statului de drept, susţine o monitorizare a statului de drept în toate statele membre, inclusiv pentru situaţii de criză, şi cu intervenţii adecvate în cazul în care survin încălcări

sistematice ale principiilor democraţiei şi statului de drept.

Monica Macovei susţine în acelaşi raport şi mecanismul de evaluare a sistemelor de justiţie penală în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Tabloul de bord în justiţie (Justice Scoreboard) al Uniunii include acum justiţia civilă, comercială şi administrativă, urmând să includă şi justiţia penală, pentru fiecare stat membru. În prezent, sistemele de justiţie penală sunt inegale în statele membre şi, pentru a exista încredere reciprocă, sistemele de justitie penală trebuie evaluate şi apoi aplicate standarde minime.

Potrivit Monicăi Macovei, argumentele pentru o astfel de evaluare sunt următoarele: eficienţa, independenţa şi integritatea justiţiei penale sunt componente ale statului de drept; mandatul european de arestare nu este întotdeauna pus în aplicare de către instanţele de judecată din cauza neîncrederii în sistemul de justiţie care l-a emis; hotărârile emise de instanţele judecătoreşti dintr-un stat membru nu sunt întotdeauna recunoscute în alte state membre din cauza lipsei de încredere în sistemul judiciar penal care a emis hotărârea respectivă; cooperarea judiciară în materia penală pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere nu este eficientă dacă sistemele penale din statele membre sunt inegale şi, din acest motiv, nu există încredere între parteneri.

Un astfel de mecanism ar urma să se aplice tuturor statelor membre in mod uniform, transparent şi egal, pe baza unor criterii obiective, complementar cu activitatea Consiliului Europei şi pe baza informaţiilor relevante, inclusiv de la Eurojust.

Raportul privind evaluarea justiţiei penale şi a statului de drept este votat miercuri seara în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), iar în plenul Parlamentului European în luna martie. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.