Acasă Politic Bruxelles: Preşedintele Băsescu: “Nu putem accepta ca unele state să împiedice aderarea...

Bruxelles: Preşedintele Băsescu: “Nu putem accepta ca unele state să împiedice aderarea României la Schengen”

DISTRIBUIȚI
basescu_bruxelles

basescu_bruxelles126121 – 14022014 – Președintele Traian Băsescu a declarat vineri, la Bruxelles, într-o conferință comună alături de președintele CE, Jose Manuel Barroso, că solicită statelor membre în UE să accepte intrarea României în spațiul Schengen atunci când îndeplinește condițiile din tratat. „Aș vrea să subliniez un punct de vedere al României cu privire la MCV,

dar și la raportul Comisiei legat coruopție. Din raportul MCV este evident că instituțiile din România reponsabile de lupta anticorupție au perfomanțe apreciate pozitiv de raportul MCV și mă refer aici la DNA, ICCJ, ANI, alte curți și CCR. Faptul că instituțiile statului român funcționează mă îndreptățește, ca președinte al României, să solicit statelor membre dreptul României prevăzut în tratat de a intra în spațiul Schengen atunci când îndeplinește condițiile”, a declarat Traian Băsescu.

„E adevărat că raportul face referire la abordările politicienilor, dar esența realităților este modul cum funcționează instituțiile statului român. Iar funcționarea ne îndreptățește să parcurgem prima etapă de intrare în spațiul Schengen”, a mai spus președintele.

Președintele și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că unele țări europene se folosesc de raportul MCV ca de un instrument într-un joc politic.

„Avem un sentiment profund de frustrare. Raportul MCV a devenit mai mult un instrument de joc politic. Daca privim la rapoartele pe Schengen, România stă foarte bine, este deja în Schengen în mod practic. Ori, aprecieri împotriva unei țări membre este deja un lucru care devine dificil de acceptat. Vrem să fim în Schengen, să continuăm procesul de integrare, de aceea ne pregătim și de intrarea în zona euro. Dar nu putem accepta ca unele state să folosească de MCV ca un instrument politic, să împiedice aderarea la Schengen”.

Președintele Traian Băsescu a mai declarat, răspunzand unei întrebări privind aderarea României la spațiul Schengen, că ar fi un bun lucru dacă ar putea face echipa cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis, pentru a ajuta aderarea. „Nu știu dacă neaparat voi face vizite în capitalele unde avem vulnerabilități, dar un bun lucru ar fi dacă aș putea face echipa cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis”, a spus președintele.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, la rîndul său, că România a înregistrat progrese semnificative, dar rămân îngrijorări față de independența sistemului judiciar și de corupție.

„Perspectiva macroeconomică s-a îmbunătățit. I-am spus președintelui Băsescu ca CE susține cu tărie reformele din România. Am discutat cum putem să oferim o finanțare mai bună cetățenilor europeni și programelor europene. Am discutat despre MCV. România a înregistrat progrese semnificative, dar rămân îngrijorări legate de independența sistemului judiciar și de corupție. Procesul de reformă trebuie sa continue, iar rezultatele obținute trebuie consolidate”, a declarat Barroso.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, președintele CE a precizat că l-a informat pe Traian Băsescu despre poziția CE, aceea că România trebuie să intre în zona Schengen cât de repede, pentru că România a îndeplinit criteriile tehnice. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.