Acasă Uncategorized Știri Bucureşti: A început eutanasierea câinilor din adăposturi

Bucureşti: A început eutanasierea câinilor din adăposturi

DISTRIBUIȚI

126297 – 21022014 – Coordonatul Administratiei pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Razvan Bancescu, a anuntat existenta unui proiect de hotarare al Colegiului Medicilor Veterinari (CMVRO) care, daca va fi adoptat, va bloca programul de adoptii al cainilor fara detinator din municipiul Bucuresti:

“Conform OUG 155, toti cainii fara stapan care se dau spre adoptie trebuie sa fie sterilizati. Prin modificarile si completarile aduse de Legea 258/2013, este obligatoriu ca aceste sterilizari sa fie efectuate de catre medicii veterinari autorizati. Noul proiect de hotarare al Colegiului Medicilor Veterinari modifica insa protocolul de sterilizare, tripland costurile acestei proceduri medicale. In plus, vizeaza si cainii cu stapan. Proprietarii sunt obligati prin lege sa-si sterilizeze cainii pana la sfarsitul acestui an si din cauza acestui nou proiect vor suporta costuri suplimentare. ASPA solicita CMVRO retragerea acestui proiect sau modificarea lui in sensul excluderii prevederilor referitoare la cainii fara stapan si dispunerea unui termen de cel putin un an de zile pentru cainii cu stapan. Avand in vedere impactul acestui proiect asupra autoritatilor locale si al cetatenilor, solicitam de asemenea transparenta in dezbaterea acestui subiect”, a  declarat Razvan Bancescu.          In ceea ce priveste activitatea ASPA, in luna ianuarie, au fost capturati 1525 de caini, au fost adoptati 993, dintre care 532 au fost adoptati de persoane fizice si 401 de catre ONG-uri.

Totodata, in intervalul septembrie 2013 – ianuarie 2014 au fost capturati in total 6.756 de caini si au fost adoptati 4.920, dintre care 2.463 de catre persoane fizice si 2.457 de catre ONG-uri.

Potrivit datelor oferite de Centrul Antirabic – INBI Matei Bals, numarul persoanelor muscate de cainii fara detinator a scazut semnificativ; daca in ianuarie 2013 se inregistrau 809 cazuri, in luna ianuarie a anului 2014 s-au inregistrat 252 de cazuri.

„Începând de miercuri am inceput eutanasierea cainilor aflati in adapost, unii dintre ei de peste 100 de zile. Precizam ca suntem obligati sa respectam legea. Adapostirea peste termenul legal reprezinta o cheltuiala nejustificata, iar ASPA poate fi sanctionata. Curtea de conturi va cere socoteala pentru cheltuielile facute de Administratie pentru fiecare animal tinut in adapost peste termenul legal, de 14 zile.” a declarat coordonatorul ASPA, Razvan Bancescu.

De asemenea, ASPA continua programul municipal pentru sterilizarea cainilor cu detinator, in luna ianuarie a anului 2014 fiind sterilizati 470 de caini.

S-a deschis publicului si adapostul de catei de la Bragadiru, in fiecare zi lucratoare, intre orele 10.00-14.00. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.