Acasă Politic Bucureşti: Acord româno-palestinian pentru eliminarea vizei în cazul celor cu pașaport diplomatic

Bucureşti: Acord româno-palestinian pentru eliminarea vizei în cazul celor cu pașaport diplomatic

DISTRIBUIȚI
tc_mae2740

tc_mae2740126054 – 12022014 – Ministrul de Extene, Titus Corlăţean, şi omologul său palestinian, Riad Al-Malki, au semnat miercuri Acordul între Guvernul României şi Guvernul Palestinei cu privire la eliminarea obligaţia vizei pentru titularii de paşapoarte diplomatice.De asemenea, cei doi miniştri au mai semnat şi Protocolul

de cooperare între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Palestinei, precum şi Memorandumul de înţelegere cu privire la cooperarea economică între guverne, potrivit Agerpres. Toate aceste documente vizează, în opinia oficialului român, evoluţia relaţiilor bilaterale dintre cele două state în domeniul politic, diplomatic, consular, dar şi economic.

„România şi Palestina împărtăşesc o îndelungată relaţie de prietenie reflectată atât în istoricul relaţiei bilaterale cât şi în recentele schimburi de vizite oficiale din ultimii ani. Cea de-a doua sesiune a Comitetului interguvernamental româno-palestinian a reprezentat o excelentă ocazie de a duce mai departe dialogul politic şi economic dintre România şi Palestina. (…) Acordurile semnate în această dimineaţă trasează cadrul cooperării noastre viitoare în domeniul relaţiilor politico-diplomatice, consular şi economic”, a spus Corlăţean.

Acesta a explicat că ministerelor care au participat la prima sesiune a Comitetului interguvernamental, care a avut loc la Ramallah, în februarie-martie 2011, li s-au adăugat noi ministere şi domenii de cooperare.

„La cererea palestinienilor, ministerelor care au participat la prima sesiune a Comitetului interguvernamental, mă refer aici la MAE, Ministerul Sănătăţii, cel al Afacerilor Interne, Agricultură şi Dezvoltare Regională, li s-au adăugat noi ministere. Mă refer aici la noi domenii de cooperare propuse, în primul rând infrastructura şi locuinţele, educaţia, tineretul şi sportul, precum şi turismul”, a spus ministrul român al Afacerilor Externe.

De asemenea, Titus Corlăţean a subliniat faptul că se intenţionează implicarea într-un grad mai mare a sectorului privat în dezvoltarea economică şi instituţională a Palestinei, România dorindu-şi să aibă o importantă contribuţie sub acest aspect.

„Intenţionăm să implicăm tot mai mult sectorul privat, să mărim numărul de activităţi promoţionale de ambele părţi. Dorim să atragem instituţiile şi firmele româneşti în eforturile de construcţie a instituţiilor şi de dezvoltare a economiei Palestinei şi să creştem nivelul schimburilor economice. Acest demers este în deplină concordanţă cu principiul recunoscut şi convenit de noi şi de comunitatea internaţională, acela de implementare de soluţiilor celor două state – palestinian şi israelian – să convieţuiască în pace şi securitate. România doreşte să aibă o contribuţie la consolidarea unor instituţii şi a unei economii palestiniene funcţionale şi eficiente”, a adăugat Corlăţean.

Ministrul român al Afacerilor Externe a ţinut să sublinieze faptul că România oferă palestinienilor atât cursuri de specializare, cât şi burse speciale în domenii precum diplomaţia, medicina de urgenţă, ingineria.

„O atenţie specială este acordată pregătirii unor specialişti palestinieni în diverse domenii. România va continua să ofere cursuri de formare în medicina de urgenţă, în diplomaţie, precum şi transfer de expertiză în domeniile financiar şi economic. (…) Începând cu anul 2012, România oferă unilateral 30 de burse suplimentare studenţilor palestinieni în domeniile medicină, inginerie”, a explicat Corlăţean.

Nu în ultimul rând, acesta a precizat că în cursul zilei de miercuri va fi organizat şi un forum al oamenilor de afaceri, prilej cu care va intra în vigoare Protocolul de colaborare între Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Federaţia Palestiniană a Camerelor de Comerţ, Industrie şi Agricultură.

Forumul va fi găzduit de către Camera de Comerţ şi Industrie a României şi va reuni „câteva zeci de oameni de afaceri români şi palestinieni”.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al Palestinei, Raid Al-Malki, şi-a exprimat speranţa ca pe viitor relaţiile bilaterale româno-palestiniene să se intensifice. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.