Acasă Politic Bucureşti: CCR: 26 de articole neconstituţionale în proiectul de revizuire a Legii...

Bucureşti: CCR: 26 de articole neconstituţionale în proiectul de revizuire a Legii Fundamentale

DISTRIBUIȚI

126143 – 17022014 – Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au decis ca 26 dintre articolele si alineatele proiectului de revizuire a Legii Fundamentale sunt neconstitutionale, a declarat duminica presedintele CCR, Augustin Zegrean. Potrivit judecatorului Zegrean, CCR propune eliminarea unora dintre acestea, iar pentru altele recomanda reformularea, astfel incat sa fie in acord cu restul articolelor constitutionale.

„Am propus pentru unele articole declararea lor ca neconstitutionale si eliminarea lor din propunerea de modificare a Constitutiei. La altele am facut recomandari de modificare sau de corelare a textelor. Mi se par normal sa facem aceste recomandari fiindca pentru asta am fost sesizati. Nu putem sa trecem cu vederea daca se fac greseli de punere in text sau de corelare. Am facut doar recomandari. Sigur ca este o decizie. Sper ca in doua saptamani sa o motivam. Va fi o decizie mare, mai mult de o suta de pagini fiindca este mult de scris. Raportul a avut mai mult de 400 de pagini. Speram ca cei care sunt indreptatiti sa hotarasca cu privire la modificarea Constitutiei, deci Parlamentul, sa tina seama de ce am spus noi aici. Acolo unde sunt obligati sa tina seama, vom verifica din nou legea, dupa ce trece prin Parlament, daca se respecta sau nu decizia Curtii. In rest, este alegerea lor sa tina seama sau nu de recomandarile facute”, a afirmat AugustinZegrean duminica, la finalul sedintei in care a fost discutat proiectul de revizuire a Constitutiei.

Presedintele CCR a mai precizat ca neluarea in consideratie a recomandarilor Curtii poate duce la o Constitutie cu defecte, cu texte necorelate intre ele, cu texte in care la un articol se spune ca presedintele face ceva si in alt articol se spune ca premierul face lucrul acela”.

„Sper ca vorbim intre oameni civilizati si cu oameni cu mintea la purtator si se va tine seama de lucrurile astea”, a spus presedintele CCR.

Intrebat daca, in opinia sa, revizuirea Constitutiei este oportuna in conditiile in care judecatorii Curtii au decis ca 26 de articole si alineate din propunerea de modificare sunt neconstitutionale, Zegrean a raspuns ca o revizuire merita facuta si numai pentru un articol.

„Foarte multa lume spune ca americanii nu si-au modificat Constitutia de 200 de ani. Este gresit. Au facut 180 de amendamente. Pentru un articol merita, daca trebuie modificat. Daca se considera ca un articol din Constitutie trebuie modificat, merita facut”, a mai spus Zegrean.

Curtea Constitutionala a decis ca modificarile aduse modului in care presedintele desemneaza candidatul la functia de premier sunt neconstitutionale.

De asemenea, CCR a constatat, cu unanimitate de voturi, neconstitutionalitatea modificarii cu privire la durata mandatului Guvernului.

CCR considera neconstitutionale si modificarile referitoare la obligativitatea hotararilor Consiliului National de Securitate si cresterea numarului membrilor CSM reprezentanti ai societatii civile.

Judecatorii CCR au mai stabilit ca modificarea potrivit careia persoanele fizice si juridice sunt obligate sa se prezinte in fata unei comisii parlamentare este neconstitutionala.         

CCR considera neconstitutionala completarea referitoare la incetarea calitatii de deputat sau de senator la data demisiei din partidul politic sau formatiunea politica din partea careia a fost ales sau la data inscrierii acestuia intr-un alt partid, precum si eliminarea tezelor referitoare la competenta Parchetului de pe langa ICCJ, de urmarire si trimitere in judecata

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.