Acasă Politic Bucureşti: Codul Penal va fi modificat urgent în privinţa libertăţii de exprimare

Bucureşti: Codul Penal va fi modificat urgent în privinţa libertăţii de exprimare

DISTRIBUIȚI

125831 – 03022014 – Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat, duminica seara, ca Parlamentul va promova urgent o initiativa legislativa care va modifica Codul Penal in ceea ce priveste libertatea de exprimare fata de actele justitiei si care ar ingradi libertatea presei.

            „Al doilea subiect (al discutiilor din USL – n.r.), care este urgent si care va fi abordat maine si care sper sa fie rezolvat cat mai repede este articolul 276 din Codul penal (…) Vom interveni in Parlament, unde vom sustine un proiect de lege care exista deja semnat de mai multi parlamentari privitor la art. 276 care in opinia noastra aduce o inacceptabila a ingradire a libertatii presei inainte de toate si pe care dorim sa-l remediem in spiritul cel democratic”, a sustinut Antonescu.

 În luna octombrie 2013, liderul deputatilor PNL George Scutaru si deputatul Alina Gorghiu au anuntau depunerea unei propuneri legislative care abroga din noul Cod Penal, care intra in vigoare la 1 februarie 2014, prevederea care instituia sanctiuni pentru declaratii critice la

adresa actiunilor magistratilor. Initiativa legislativa semnata de George Scutaru, Alina Gorghiu, Crin Antonescu, dar si cea mai mare parte a parlamentarilor PNL, abroga articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal.

Semnatarii au mentionat ca solicita adoptarea propunerii legislative in procedura de urgenta, astfel incat sa intre in vigoarea inainte de 1 februarie 2014.

Argumentele prezentate de Scutaru si Gorghiu vizeaza faptul ca respectivul articol ar ingradi libertatea de exprimare garantata prin legea fundamentala si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

„Dispozitia este de natura sa ingradeasca libertatea de exprimare, instituind sanctiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass-media este acela de a culege informatii si de a realiza cercetari in orice domeniu si de a transmite ulterior aceste informatii publicului”, motiveaza initiatorii propunerii legislative.

Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat „Presiuni asupra justitiei”, precizeaza: „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.