Acasă Politic Bucureşti: Colaborare pentru refacerea suprafeţelor despădurite

Bucureşti: Colaborare pentru refacerea suprafeţelor despădurite

DISTRIBUIȚI

125885 – 04022014 – Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului şi Fundaţia Conservation Carpathia au semnat marţi un protocol de colaborare pentru refacerea unor suprafețe de fond forestier tăiate. “Am colaborat întotdeauna foarte bine cu organizaţiile

non-guvernamentale de mediu, ca şi deputat aflat în opoziţie, în anii anteriori. Însă deschiderea mea este permanentă, şi nu i-am uitat, continuând să colaborez cu ei şi din postura de ministru delegat. Este al treilea protocol cu un ONG de mediu şi ţin să reafirm că sunt în continuare atentă la sugestiile acestor organizaţii şi total deschisă şi altor propuneri şi parteneriate şi cu alte ONG-uri”, a declarat cu această ocazie Lucia-Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Protocolul vizează combaterea tăierilor ilegale și neconforme reglementărilor silvice pe suprafata siturilor Natura 2000 ROSCI 0122 Munții Făgăraş, Râul Târgului–Râușor- Argeșel, ROSCI0102, potrivit unui comunicat remis PROMPT MEDIA. Acest lucru va creea premisele unor modele pentru administratorii și custozii de arii naturale protejate și situri Natura 2000. Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură va activa un grup de lucru specializat care va identifica la nivelul ariilor naturale protejate  aflate în administrarea Romsilva zone sau sectoare cu tăieri neconforme în cere pot  fi puse în aplicare aplicațiile dezvoltate prin obiectivele protocolului. Se vor implementa proceduri model privind combaterea și în special pentru prevenirea tăierilor neconforme legislației şi reglementărilor silvice cu sprijinul organizațiilor de mediu.

Un alt obiectiv al protocolului este crearea și promovarea unor modele de bună practică privind refacerea unor suprafețe de fond forestier tăiate prin revenirea la tipul de pădure natural fundamental în cadrul proiectului Life 11/Nat/RO 823 cofinanțat de către Comisia Europeana Direcția Generală de Mediu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se vor realiza reglementări speciale, care să faciliteze activitățile de plantare, refacere ecologică și renaturare a zonelor afectate de tăierile ilegale sau neconforme.

Administratorii de arii protejate vor fi încurajaţi să propună proiecte de finanțare care pot fi eligibile din fondurile  existente sau din liniile de finanțare planificate cu UE.

Se vor implementa modele de bune practici pentru reconstrucția unor suprafețe de fond forestier originare cu sprijinul proprietarilor de pădure, experimentarea de culturi în pepiniere cu specii forestiere mai puțin folosite în ultimii 30 ani, experimentarea de tehnici de regenerare artificială prin plantare și semănături directe, precum și tehnici experimentale pentru îmbogăţirea compoziției monoculturilor de molid în vederea îmbogățirii paletei de practici și completării normelor tehnice în vigoare.

În acelaşi timp se va asigura crearea și promovarea unui model de bună practică privind respectarea Directivei Cadru Apă în apele de munte, implementarea Directivei Cadru apă pe cursul Văii Superioare a Dâmboviței, râu cu valoare simbolică și principală sursă de apă potabilă a municipiului București, crearea de modele/ghiduri de bună practică în vederea implementării Directivei cadru Apă în siturile Natura 2000

Pe de altă parte, protocolul permite experimentarea unor modele pentru evaluarea alternativă a populațiilor speciilor de interes cinegetic în situl Natura 2000 ROSCI0122 Munții Făgăraș, şi crearea premiselor pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare, respectiv a normelor și instrucțiunilor privind evaluarea speciilor de faună de interes cinegetic din fondurile cinegetice.- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.