Acasă Politic Bucureşti: Comisar-şef de poliţie, trimis în judecată pentru înşelătorie şi spălare de...

Bucureşti: Comisar-şef de poliţie, trimis în judecată pentru înşelătorie şi spălare de bani

DISTRIBUIȚI

125990 – 07022014 – Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Alin Cosmin Gridan, ofiţer de poliţie judiciară, cu gradul profesional de comisar-şef, pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi fals în declaraţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în 2007-2008, Gridan şi-a înşelat fostul socru cu contravaloarea unei suprafeţe de teren, după care, folosindu-se de ajutorul altor persoane, a reciclat banii obţinuți prin comiterea infracţiunii de înşelăciune, în scopul de a da o aparenţă de provenienţă legală şi totodată, pentru a plasa în bunuri imobile aceste sume.

Concret, Gridan a fost împuternicit de socrul său să îndeplinească, în faţa instituţiilor statului, toate formalităţile care derivau din vânzarea unei suprafețe de teren de 14.300 m.p., pe care acesta din urmă o primise ca moștenire. În calitatea sa de mandatar, la data de 25 mai 2007, Gridan a încasat toţi banii rezultați în urma tranzacției(1.200.000 euro), după care i-a însuşit şi cheltuit în interes personal.

Pentru a-şi asigura acest folos injust, la data de 16 ianuarie 2008, Gridan l-a dus pe socrul său la un birou notarial unde acesta din urmă a semnat un act numit „declaraţie”.

Din cuprinsul acestui document rezultă că, în deplină eroare, socrul inculpatului a declarat că a primit de la ginerele său contravaloarea terenului şi că nu are niciun fel de pretenţii patrimoniale faţă de acesta sau faţă de cumpărător.

În realitate, partea vătămată nu a primit niciun ban de la Gridan.
În cursul anului 2008, Gridan a contrafăcut un act intitulat contract de împrumut (cu o altă persoană), prin antedatare, respectiv 16 mai 2007, în scopul de a justifica provenienţa banilor obţinuţi în condiţiile mai sus menţionate, disimulând astfel proveniența sumei respective. Ulterior, la data de 9 februarie 2011, el a depus actul fals la dosarul cauzei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a da un aspect licit provenienţei banilor obţinuţi din infracţiunea de înşelăciune, la data de 11 martie 2008, Gridan a cumpărat, pe numele socrului său, un imobil, însă a păstrat pentru sine dreptul de uzufruct viager.

În declaraţia sa de avere, din data de 14 ianuarie 2009, Gridan a omis menționarea sumei de 1.700.000 lei, motivând că acești bani nu i-au aparținut și că urma să-i restituie socrului său.

În vederea recuperării prejudiciului s-a aplicat sechestrul asigurator pentru 50% dintr-un imobil şi pentru un autoturism aparținând lui Gridan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel București. – PROMPT MEDIA  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.