Acasă Uncategorized Știri Bucureşti: Cătălin Bozatu, în instanţă pentru furtul de tablouri din Olanda

Bucureşti: Cătălin Bozatu, în instanţă pentru furtul de tablouri din Olanda

DISTRIBUIȚI
catalin_botezatu

catalin_botezatu126110 – 14022014 – Designerul Cătălin Botezatu a ajuns vineri în faţa judecătorilor pentru a fi audiat în dosarul tablourilor furate de la muzeul Kunsthal din Olanda, potrivit Adevărul.ro. Botezatu ar fi trebuit să fie audiat pe 21 ianuarie a. c. după ce a fost adus în instanţă cu mandat de aducere, dar judecătorii au decis să acorde un nou termen în dosar pe motiv că unul dintre apărători nu s-a putut prezenta la proces.

Procurorii susţin că designerul ar fi încercat să cumpere o parte dintre operele de artă furate de la muzeul olandez. Numele lui Botezatu a apărut iniţial în acest dosar atunci când asistentul său, Petre Condrat, a fost suspectat că ar fi fost implicat în cazul furtului de tablouri.  Atunci, Cătălin Botezatu a declarat că nu doreşte ca numele său să mai fie asociat cu acest caz şi a precizat că asistentul său – reţinut în dosarul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam – este nevinovat.

Ulterior, în februarie 2013, Condrat a trecut testul cu detectorul de minciuni, însă pe 15 iulie acesta a apărut pe lista celor trimişi în judecată de procurorii DIICOT, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, alături de Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru şi, în lipsă, Adrian Procop. Primele condamnări pentru „jaful secolului”     Radu Dogaru şi Eugen Darie, doi dintre inculpaţii din dosarul privind furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Rotterdam,au primit la sfârşitul lunii noiembrie primele condamnări.

Judecătoria Sectorului 3 a decis ca aceştia să stea câte şase ani şi opt luni la închisoare. În cazul celor doi instanţa a mers pe o procedură simplificată după ce şi-au recunoscut faptele. Sentinţa nu este definitivă.

Radu Dogaru a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 3 la şase ani şi opt luni de închisoare pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Din această pedeapsă urmează să fie scăzută perioada în care a fost în arest preventiv.

Eugen Darie, acuzat de complicitate, a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Adrian Procop, al patrulea hoţ acuzat că a furat cele şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam şi dat în urmărire internaţională, a fost prins în Marea Britanie.

Pe 15 iulie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.              Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.  

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.  

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii. 

Primele pedepse din dosarul furtului de tablouri din Olanda: doi dintre suspecţi au primit câte şase ani de închisoare Radu Dogaru şi Eugen Darie, doi dintre inculpaţii din dosarul privind furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, au primit marţi primele condamnări. Judecătoria Sectorului 3 a decis ca aceştia să stea câte şase ani şi opt luni la închisoare. În cazul celor doi instanţa a mers pe o procedură simplificată după ce şi-au recunoscut faptele. Sentinţa nu este definitivă. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.