Acasă Uncategorized Știri Bucureşti: Dan Radu Rusanu: Traian Băsescu e de vină

Bucureşti: Dan Radu Rusanu: Traian Băsescu e de vină

DISTRIBUIȚI

126303 – 21022014 – Președintele Autoriţăţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Rușanu, a fost audiat vineri la DNA în legătură cu activitatea sa la ASF. Rușanu este suspectat că a coordonat un grup infracțional, procurorii acuzându-l de fapte de corupție. La iesirea din sediul DNA, Rusanu a afirmat ca audierea sa are legatura cu Astra Asigurari, pentru care Consiliul ASF

a decis intrarea in procedura de redresare financiara prin administrare speciala, invocand in acest context relatia de „prietenie” dintre Traian Basescu si Dan Grigore Adamescu.

„Eu cred ca are legatura mai mult cu Astra decat cu ordonanta” de urgenta 94/2013, prin care Guvernul a introdus o noua conditie pentru membrii Consiliului ASF – o experienta profesionala în domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani ani de la data absolvirii studiilor” relevante in domeniile de activitate ale Autoritatii.

Rusanu a sustinut ca toti cei 9 membri ai Consiliului ASF indeplineau conditiile de studii, vechime si incompatibilitati cu membrii parlamentului si a fost vorba de o solicitare expresa a FMI si Comisiei Europene de a reduce numarul membrilor de la 11 la 9.

Acesta a facut referire la o declaratie a presedintelui Traian Basescu, care a afirmat in 19 februarie ca, daca procedura pentru Astra a fost introdusa „in mod nejustificat”, „ar trebui sa fie consecinte”.

„Vom vedea daca actiunea incompetenilor de la ASF a fost nejustificata sau dl Basescu a a conchis ca e nejustificata ca sa-si apere prietenul, pe dl Adamescu”, a comentat Dan Radu Rusanu.

Numele lui Rușanu apare în dosarul Carpatica – ASF. În acest dosar au fost reținuți omul de afaceri Ilie Carabulea, Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig, şi Marian Mîrzac, membru al consiliului ASF şi fost director general al Carpatica. Potrivit procurorilor, aceştia ar fi constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au reuşit în mod fraudulos să influenţeze rezultatele unor controale efectuate de ASF la Carpatica Asig. Gruparea ar fi fost susţinută de Daniel Tudor şi de Ovidiu Giurgea, angajat al ASF.

Procurorii mai investighează în acest dosar şi autorizarea în iunie anul trecut a Inei Crudu în funcţia de director general al Carpatica Asig. Urmărită penal este şi Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de finanţe Daniel Chiţoiu, care conduce divizia de autorizare din cadrul ASF.

Procurorii DNA au cerut Guvernului şi Parlamentului documente cu privire la emiterea în anul 2013 a unei ordonanţe de urgenţă privind funcţionarea ASF.

Scandalul legat de ASF a pornit de la modul în care a fost modificată OUG 93/2012 privind organizarea şi funcţionarea ASF. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.