Acasă Politic Bucureşti: Director de la CNAS, urmărit penal

Bucureşti: Director de la CNAS, urmărit penal

DISTRIBUIȚI

125919 – 05022014 – Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă Istvan Lucian Medveş, la data faptelor director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată şi abuz în serviciu.

Potivit procurorilor, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat procedura de achiziţie pentru „servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP” (aplicație informatică de management a resurselor). Licențele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC Siveco Romania SA în perioada 2003-2007.
Procedura de achiziție a serviciilor de mentenanță din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea.

Prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licențele deținute la nivelul CNAS și a caselor județene, respectiv pentru un număr de 1.296 licenţe, fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate. Or, din datele obţinute până în prezent, a rezultat că cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu în sarcina CNAS și caselor judeţene în valoare de peste 150.000 euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC Siveco SA.

Concret, în calitate de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Medveş a întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziție desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv și, la data de 29 aprilie 2010, a semnat acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus menționat.
În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost

finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor judeţene.

„În cauză se efectuează urmărirea penală şi faţă de o altă persoană, pentru acelaşi tip de infracţiuni, căreia, până în acest moment nu i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile. Raportat la acest din urmă aspect, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se precizează într-un comunicat al DNA. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.