Acasă Politic Bucureşti: Discuţii la nivel înalt despre rolul parlamentelor în guvernanţa mondială

Bucureşti: Discuţii la nivel înalt despre rolul parlamentelor în guvernanţa mondială

DISTRIBUIȚI

126167 – 17022014 – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut luni o întrevedere cu Anders Johnsson, secretarul general al Uniunii Interparlamentare.Discuţiile dintre cei doi înalţi oficiali au vizat rolul dialogului interparlamentar în eficienţa globală a procesului democratic, consolidarea mecanismelor în parlamentele naţionale pentru protecţia drepturilor omului, obiectivele preşedinţiei române a

Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, precum şi susţinerea acordată Republicii Moldova de către Uniunea Interparlamentară.

„Salut prezenţa la Bucureşti a secretarului general al Uniunii Interparlamentare, domnul Anders Johnsson, care a făcut demersuri importante în colaborarea dintre Organizaţia Naţiunilor Unite şi organizaţia pe care o conduce. Aceste demersuri reprezintă un câştig relevant în recunoaşterea rolului adunărilor parlamentare în guvernanţa mondială. Este important ca, în perioada următoare, parlamentele şi guvernele ţărilor membre să ia decizii pe baza cărora să poată veni în sprijinul iniţiativelor ONU”, a declarat Valeriu Zgonea.

Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că preşedinţia română a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) îşi propune redefinirea valenţelor dimensiunii parlamentare a SEECP prin trecerea la etapa de transformare într-o adunare parlamentară, având ca scop final instituţionalizarea acesteia, şi sincronizarea agendei de cooperare regională cu procesele de integrare europeană şi euroatlantică.

„România va găzdui în acest an prima reuniune a Adunării Parlamentare a statelor participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est. Este un succes al diplomaţiei parlamentare române, care va facilita procesul de instituţionalizare a dimensiunii parlamentare a

SEECP, dar şi un prim pas spre acordarea statutului de observator la Uniunea Interparlamentară”, a menţionat Valeriu Zgonea.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor a apreciat în mod deosebit susţinerea acordată Republicii Moldova de către Uniunea Interparlamentară, în eforturile de consolidare a sistemului democratic.

„Am aflat cu bucurie de intenţia domnului Anders Johnsson de a vizita Republica Moldova. În acest context, trebuie să menţionez că acordăm o mare importanţă contactelor la nivel parlamentar cu colegii noştri de la Chişinău. Nu ratăm nicio ocazie de a transmite un mesaj clar privind disponibilitatea totală a Parlamentului României pentru un dialog deschis şi o cooperare strânsă cu partenerii din Republica Moldova”, a mai spus Valeriu Zgonea.

Secretarul general al Uniunii Interparlamentare, Anders Johnsson, efectuează o vizită oficială în România, unde participă la lucrările seminarului regional cu tema „Transpunerea angajamentelor internaţionale privind drepturile omului în realităţi naţionale: contribuţia parlamentelor la activitatea Consiliului Drepturilor Omului al Naţiunilor Unite”. Seminarul este organizat de Camera Deputaţilor în cooperare cu Uniunea Interparlamentară, în perioada 17-18 februarie. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.