Acasă Politic Bucureşti: Şeful SRI: Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale

Bucureşti: Şeful SRI: Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale

DISTRIBUIȚI

126474 – 28022014 Coruptia este o amenintare la adresa securitatii nationale pentru ca vulnerabilizeaza statul, aduce prejudicii economiei si creeaza dezechilibre in societate si frustrari, a declarat, joi, directorul Serviciul Roman de Informatii (SRI), George Maior, la prezentarea raportului de activitate al DNA pe anul 2013.

„Dincolo de faptul ca SRI este o institutie pivot a securitatii nationale, noi avem o cooperare deosebita cu DNA pentru ca, si la nivel de lege dar si in felul in care percepem noi securitatea nationala, coruptia este o amenintare la adresa securitatii nationale. Sa ne intelegem foarte clar asupra acestui aspect. Este o amenintare pentru ca vulnerabilizeaza statul, aduce prejudicii economiei, creeaza dezechilibre in societate si frustrari si prin aceasta securitatea nationala a statului este amenintata. Priviti si la regiune, priviti in jur, unii au observat acest lucrul – revolte ale populatiilor datorate si unor sisteme profund corupte”, a afirmat Maior.

El a admis ca sunt si alte cauze geopolitice, dar ca aceasta este o cauza in ceea ce priveste multe evenimente care se intampla, uneori chiar la granita Romaniei.

„Daca tara noastra este o tara stabila din punct de vedere al esentei statului, acest lucru se datoreaza si activitatii DNA. Este o latura, o lumina noua pe care vreau sa o aduc aici in discutie pe linia anticoruptiei si altor institutii bineinteles”, a subliniat seful SRI.

George Maior a felicitat noua echipa de conduce a DNA si procurorii pentru mentinerea ritmului si cresterea cantitatii si calitatii abordarilor acestei institutii pe linia anticoruptie.

„Profetiile despre incetinirea activitatii DNA, despre slabirea activitatii DNA si activitatii anticoruptie in general facute de unii nu s-au adeverit, dimpotriva, vedeti foarte bine chiar un progres calitativ si cantitativ in activitatea acestei institutii”, a mai spus seful SRI.          

Directorul SRI a declarat ca anul trecut au fost transmis peste 1.000 de informari catre DNA.

„SRI considera prioritara cooperarea cu DNA pe aceasta dimensiune. Desigur avem si alte amenintari la adresa securitatii nationale. Fara sa intru foarte mult in statistica, care nu exprima intotdeauna calitatea unei cooperari, vreau sa va spun ca anul trecut am transmis peste 1.000 de informari catre DNA, jumatate la DNA central, jumatate catre structurile teritoriale, care cred ca au ajutat foarte mult activitatea acestei institutii pe linia combaterii coruptiei”, a afirmat Maior.

„Cred ca avem puterea sa rezistam presiunilor publice”

Referitor la presiunile publice, seful SRI a spus ca exista forta institutionala pentru a rezistat in fata acestora.

„Si noi putem remarca acest lucru (de presiuni publice – n.red.) cand se abordeaza zone pe care eu le-am denumit odata inexpugnabile, fie din economie, fie din politic. Te poti astepta la o anumita retorica, suntem obisnuiti cu ea, nu e nicio problema. Cred ca avem forta institutionala bazata si pe resursa umana foarte buna si pe conceptia profesionala si neutra asupra activitatii noastre sa rezistam acestor tipuri de presiuni si chiar sa nu ne plangem de ele”, a sustinut seful SRI. „Respectam aceasta institutie, respectam independenta ei si cred ca are un rol vital in evolutia statului roman spre modernitate, forta si un exemplu in aceasta regiune complicata a Europei”, a mai spus Maior. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.