Acasă Politic Bucureşti: Hidoelectrica intră din nou în insolvenţă

Bucureşti: Hidoelectrica intră din nou în insolvenţă

DISTRIBUIȚI

126404 – 26022014 Hidroelectrica reintră în insolvenţă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile „băieţilor deştepţi”, a anunţat marţi Remus Vulpescu, fost membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica.

Informaţia a fost confirmată şi de Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica.

„Hidroelectrica s-a întros în insolvenţă ca urmare a unei pronunţări de către Curtea de Apel Bucureşti a hotărârii de admitere a unor recursuri a căror pronunţare fusese amânată pentru astăzi. În principal, ele sunt cunoscute publicului ca „recursurile băieţilor deştepţi”, a declarat Remus Vulpescu.

Curtea de Apel Bucureşti a analizat recursurile formulate de 11 traderi, 2 sindicate şi Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaşte creanţe de 1,3 miliarde lei, hotărârea favorabilă acestora ducând la reintrarea companiei în insolvenţă.

Hidroelectrica a fost în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate „băieţii deştepţi” din energie.

Compania are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Borza a spus recent că Hidroelectrica va fi listată la bursă pe 30 iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni.

În raportul privind cauzele insolvenţei Hidroelectrica, Euro Insol arăta că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.        

Potrivit Euro Insol, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, firme din grupul elveţian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei în perioada 2006-2012.

Contractele cu Alpiq Romindustries şi cu Energy Holding au fost denunţate de Euro Insol în 2012. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.