Acasă Politic Bucureşti: Kovesi: Nu facem dosare politice

Bucureşti: Kovesi: Nu facem dosare politice

DISTRIBUIȚI

126457 – 27022014 Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat joi la prezentarea bilanţului pe anul trecut al instituţiei că în anul 2013 a existat un trend ascendent în ceea ce priveşte presiunile politice asupra justiţiei. Şeful DNA a precizat că anul 2013 a fost unul în care s-au făcut presiuni la adresa procurorilor.

„A fost desemnată o nouă echipă managerială la nivelul structurii centrale şi au fost numiţi noi procurori-şefi la nivelul unor structuri teritoriale. A fost modificată semnificativ competenţa direcţiei şi au fost adoptate acte normative importante, care au schimbat regimul instrumentelor investigative folosite în anchetele anticorupţie. Totodată, a fost anul în care presiunile publice la adresa procurorilor au înregistrat un trend puternic ascendent. Este încurajator însă că această situaţie a determinat o reacţie fără precedent a societăţii civile şi a observatorilor internaţionali”, a spus Kovesi.

Mai mult, Kovesi a precizat că DNA a atins prin anchetele sale persoane şi zone care păreau intangibile.

„Ştiu că în spatele realizărilor pe care le-am prezentat astăzi este munca onestă şi dificilă pe care o faceţi zilnic, în ciuda condiţiilor, uneori, foarte grele. Am parcurs un an dificil, în care am reuşit împreună să dovedim că Direcţia Naţională Anticorupţie este o instituţie profesionistă, activă şi consecventă. O instituţie curajoasă, pentru că am atins prin investigaţiile noastre zone care păreau intangibile şi am anchetat persoane care păreau imune în faţa legii”, a mai arătat procurorul şef al DNA.

De asemenea, acesta a precizat că deciziile pronunţate de instanţele de judecată au infirmat acuzaţiile că DNA ar face dosare politice.

„Deşi am fost acuzaţi de mai multe ori că am făcut dosare politice, soluţiile instanţelor de judecată au demonstrat că faptele s-au bazat pe probe solide şi nu pe infracţiuni inventate unor persoane. Justiţia a demonstrat că nu poate fi ignorată, ceea ce i-a neliniştit pe cei obişnuiţi cu o astfel de abordare. Atacurile din ultima perioadă la adresa justiţiei şi presiunile la care este supus periodic sistemul judiciar din exterior reprezintă, în fapt, o măsură a succesului acestuia”, a adăugat Kovesi.

La conferinţa în care este prezentat bilanţul activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie participă premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, adjunctul procurorului general, Codruţ Olaru, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Alina Bica, precum şi mai mulţi reprezentanţi ai ambasadelor străine în România. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.