Acasă Politic Bucureşti: Ministrul Pricopie vrea ca grupa mare de la grădiniţă să devină...

Bucureşti: Ministrul Pricopie vrea ca grupa mare de la grădiniţă să devină obligatorie

DISTRIBUIȚI

126235 – 19022014 – Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat marți, în fața Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, că a supus dezbaterii publice ideea ca începând cu anul 2015 grupa mare să devină obligatorie la grădiniță.”Am supus dezbaterii publice ideea ca începând cu 2015 să avem grupa mare la grădiniță obligatorie. În momentul de față avem deja 28% dintre copii cuprinși în grupa mare de la grădiniță.

Prin urmare, introducerea acestei prevederi legislative ar obliga și 2% dintre părinți să meargă cu copiii la grădiniță, ceea ce ar însemna un succes, pentru că de multe ori copiii care nu participa la grădiniță sunt cei care nu reușesc să facă față procesului de educație chiar din ciclul primar.

Urmând ca în următorii doi, trei, patru ani, e bine să gândim de acum până în 2020 — 2025, în următorii ani, pe măsură ce consolidăm infrastructura, grădinița să devină obligatorie de la patru ani și poate la un moment dat chiar de la trei ani”, a afirmat Pricopie la dezbaterile din Comisia de învățământ asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a

Guvernului nr. 117/2013, prin care MEN a propus mai multe modificări și adăugiri la Legea Educației Naționale.

Ministrul Educației a mai menționat că s-a decis ca Biblioteca Pedagogică să devină secție distinctă a Bibliotecii Centrale Universitară.           

Biblioteca Pedagogică, singura instituție specializată din România, care are jumătate de milion de volume, funcționează din anii ’60 într-o clădire aflată în apropierea parcului Cișmigiu care a fost retrocedată de șapte ani.

Prin urmare, conform legii, din momentul în care o clădire nu mai este a ta și trebuie să o predai, nu mai poți să investești în ea; astăzi această casă se află într-o stare extrem de precară iar cărțile se află în riscul de a se deteriora.

Până la identificarea unei soluții, unei clădiri corespunzătoare pentru Biblioteca pedagogică, am propus și am decis ca aceasta să devină secție distinctă a BCU, urmând ca pe măsură ce identificăm un spațiu biblioteca să își recapete personalitatea juridică”, a explicat Pricopie.

Pricopie a mai amintit că ciclul gimnazial și liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Legii Educației Naționale adoptată de Guvern.

Documentul menține astfel forma existentă a ciclului gimnazial și elimină forma propusă spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a în învățământul gimnazial și reducerea liceului la o durată de trei ani.

Durata învățământului obligatoriu va crește de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregătitoare și prin menținerea duratei liceului la patru ani.

Prin urmare, învățământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X pentru cei care aleg traseul liceal și primii doi ani ai școlii profesionale pentru cei care aleg traseul învățământului profesional și tehnic. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.