Acasă Politic Bucureşti: OUG de reducere a posturilor în administraţia publică este neconstituţională

Bucureşti: OUG de reducere a posturilor în administraţia publică este neconstituţională

DISTRIBUIȚI
cc

125917 – 05022014 – Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, miercuri, că ordonanța de urgență a Guvernului care prevede reducerea posturilor din administraţia publică este neconstituţională. Astfel, CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate înaintată de 61 de deputaţi

din grupurile parlamentare ale PDL şi PPDD.

Autorii sesizării arătau că OUG 77/2013 este neconformă cu dispoziţiile articolului 115 alineatul 6 din Constituţie, potrivit căruia „ordonanţele de urgenţă (…) nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului (…)”.

Deputaţii semnatari ai sesizării precizau că prin OUG 77/2013 au fost desfiinţate, cu unele excepţii, posturile vacante de la ministere, instituţii şi autorităţi publice aflate în subordinea, autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor, indiferent de modul de finanţare, de la instituţii şi autorităţi publice finanţate integral sau parţial din bugetul asigurărilor sociale de stat şi/sau bugetele fondurilor speciale, de la instituţiile publice locale. De asemenea, a fost redus numărul total de posturi ocupate, s-a dispus ca instituţiile publice să îşi modifice structurile funcţionale, astfel încât numărul total al funcţiilor de conducere din cadrul fiecărei autorităţi sau instituţii publice care are în aparatul propriu/ de specialitate şi personal contractual ori, după caz, numai personal contractual, să fie de maximum 12 la sută din numărul total al posturilor aprobate.

În sesizare se menţiona că măsuri asemănătoare au fost adoptate şi prin OUG 37/2009 şi OUG 105/2009, care au fost declarate neconstituţionale de CC.

În concluzie, arătau ei, prin legea de aprobare a OUG 77/2013 „au fost afectate asemenea instituţii fundamentale ale statului, precum şi toate celelalte componente care definesc regimul juridic al acestora”.

Guvernul a adoptat, la 26 iunie 2013, OUG 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea functionalităţii administraţiei publice locale, a numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la instituţiile şi autorităţile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Executivului ori a ministerelor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.