Acasă Politic Bucureşti: Premierul Ponta laudă „performanţa extraordinară a României”

Bucureşti: Premierul Ponta laudă „performanţa extraordinară a României”

DISTRIBUIȚI

126122 – 14022014 – Premierul Victor Ponta apreciaza cresterea peste asteptari a produsului intern brut ca fiind o „performanta extraordinara a Romaniei”. „Vreau sa marchez o performanta extraordinara a Romaniei. Anuntul oficial privind cresterea economica, de 3,5%, este mult peste estimarea initiala a partenerilor nostri

internationali, de 1,6, mult peste convingerea noastra, cei care gandim ca viata economica e cea mai mare provocare, mult peste media si majoritatea tarilor din UE. Este meritul tuturor celor care in Romania au muncit, pentru o crestere record a productiei industriale, exporturilor, agriculturii”, a spus Ponta in cadrul unei conferinte sustinuta la Palatul Victoria.

Potrivit premierului, „nu toata cresterea e datorata agriculturii”.

„Romania este acum pe primul loc la cresterea economica, un trend pozitiv pe care trebuie sa-l pastram in perioada urmatoare”, a mai spus Ponta.

In ceea ce priveste rata somajului, „nu e neaparat bine sa ai peste 7%, insa este sub media europeana si sub tari care au o economie mai performanta. Eforturile pe care le facem sunt in directia reducerii somajului”, a adaugat Ponta.

Premierul a prezentat drept „poate cel mai neasteptat succes pe care Romania l-a avut in 2013” evolutia ratei de absorbtie a fondurilor structurale si coeziune, care a ajuns la 14,3357% la finalul anului 2013.

„Nu vreau sa uitam niciun moment cate mii si mii de necazuri si dosare am gasit in multe zone in care lucrurile au mers foarte prost”, a afirmat Ponta.

Mediul si Transporturile au avut cea mai mare rata de crestere, in timp de fondurile din agricultura au mers foarte bine.

„Romania este la un procent dublu fata de urmatoarea tara in ceea ce priveste nivelul sumelor rambursate la primii sase ani ai execitiului financiar, posibil si pentru ca avem foarte mult de recuperat”, a adaugat Ponta.

De asemenea, subventiile directe in au crescut in fiecare an, iar 2013 a fost primul an in care Romania a exportat mai multa mancare decat a importat.

„Aceasta tendinta poate capata o viteza si mai mare, iar Romania sa devina unul din marii exportatori de produse agro-alimentare”, a afirmat Ponta.

„Este important ca orice crestere economica sa fie resimtita si in veniturile populatiei”, a spus Ponta, mentionand in acest context cresterea castigului salarial mediu net la 1.760 de lei in decembrie, precum si majorarea pensiei medii lunare si a salariului minim.

„Trebuie sa reflecte modul in care rezultatele economice se simt pentru fiecare cetatean. In masura in care proiectul privind creditul fiscal va aduce in piata inca 4 miliarde RON, se va resimti direct in cresterea consumului, a PIB -ului si modului de viata”, a adaugat Ponta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romania a avut in 2013 o crestere economica de 3,5% fata de anul precedent, peste asteptarile Fondului Monetar International (FMI), care preconiza un salt de 2,8%, conform datelor anuntate vineri de Institutul National de Statistica (INS). – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.