Acasă Politic Bucureşti: Repatrierea corpurilor românilor decedaţi în străinătate cu bani de la stat

Bucureşti: Repatrierea corpurilor românilor decedaţi în străinătate cu bani de la stat

DISTRIBUIȚI
marius_pascan

marius_pascan126082 – 13022014 – Senatorul Marius Pașcan, împreună cu colegii din Grupul senatorial PDL, a promovat, în această săptămână, un proiect de lege privind repatrierea corpurilor cetățenilor români, decedați în afara granițelor țării, dintr-un fond de rezervă constituit la dispoziția Guvernului.

Repatrierea unui cadavru poate presupune cheltuieli între 2.000 și 6.000 de euro, din cauza procedurilor specifice obligatorii. Potrivit rapoartelor Poliției, există numeroase cazuri în care familiile celor decedați nu au bani suficienți pentru repatrierea rămășițelor pământești ale celor dragi, iar procedurile ajung să se întindă pe parcursul mai multor luni.

”Atunci când familia nu își poate permite costurile repatrierii celui decedat, chiar dacă familia nu este de acord, trupul decedatului poate fi incinerat sau înhumat în statul în care a survenit decesul. Considerăm că este o măsura injustă, care lipsește familia acestuia de dreptul de a alege repatrierea celui în cauză. În vederea soluționării unei asemenea situații, propunem modificarea actualei reglementari legale pentru a da posibilitatea familiei celui decedat să poată opta pentru repatriere sau nu. Trebuie amintit că românii, plecați la muncă în străinătate, contribuie din plin la stabilitatea economico-financiară a României, prin intermediul sumelor mari de bani pe care le trimit periodic în țară familiilor lor, dar și prin plata taxelor și a impozitelor către bugetul de stat.Considerăm că este descalificant pentru România, un stat european, să ignore faptul că sute de cetățeni români zac uneori cu anii în morgile din străinătate, mai ales în situația în care, de 6 ani, românii din diaspora solicită guvernelor de la București crearea unui fond de urgență pentru repatrierea celor care mor, plecați la muncă în străinătate, și ale căror familii nevoiașe nu-i pot aduce acasă. În acest context, amintim cazul Emanuelei Mereuță, o româncă în vârstă de 20 de ani, mamă a trei copii, plecată la muncă în Franța, care a fost ucisă cu cruzime la începutul lunii decembrie 2013. Părinții, pentru că nu dispun de banii necesari repatrierii, au apelat la chetă din mila publică pentru a-i aduce trupul neînsuflețit în țară și pentru a-și înmormânta creștinește fiica.” a declarat senatorul Marius Pașcan.- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.