Acasă Politic Bucureşti: România sprijină ferm Muntenegru pentru aderarea la NATO şi UE

Bucureşti: România sprijină ferm Muntenegru pentru aderarea la NATO şi UE

DISTRIBUIȚI

126184 – 18022014 – Vicepreşedintele Senatului României, Cristian Dumitrescu, a avut o întrevedere cu Igor Lukšić, vice-premier şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Muntenegru, care efectuează în această perioadă o vizită oficială în România.În deschiderea discuţiilor, Cristian Dumitrescu şi-a manifestat aprecierea faţă de evoluţia relaţiilor politico-diplomatice bilaterale, prilej cu care a salutat deschiderea Ambasadei Muntenegru la Bucureşti şi semnarea acordurilor de cooperare bilaterală în domeniul culturii şi al educaţiei.

Vicepreşedintele Senatului a subliniat rolul diplomaţiei parlamentare în aprofundarea şi diversificarea dialogului bilateral, prin organizarea de consultări atât la nivelul conducerii celor două foruri legislative, cât şi la nivelul comisiilor permanente şi al grupurilor de prietenie.

Senatorul Cristian Dumitrescu a felicitat Muntenegru pentru progresul înregistrat în ultimul an în direcţia aderării la Uniunea Europeană, prin deschiderea a cinci capitole de negocieri. În acest sens, a fost evidenţiată disponibilitatea României de a împărtăşi experienţa acumulată în procesul de aderare la UE, cât şi de a continua asistenţa tehnică de care Muntenegru are nevoie.

Vicepreşedintele Senatului şi-a exprimat aprecierea faţă de angajamentul Muntenegru de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, reiterând sprijinul politic ferm al României în realizarea acestui obiectiv.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte de interes comun cu privire la oportunităţile oferite de Strategia UE pentru regiunea Dunării, implementarea Acordului de Cooperare Economică, organizarea Forumului de Afaceri Bilateral, precum şi iniţierea dialogului pentru constituirea unei Comisii Economice Mixte.

Vice-premierul muntenegrean a mulţumit partenerilor români pentru sprijinul constant şi eficient acordat de România în demersurile autorităţilor de la Podgorica privind integrarea europeană şi euro-atlantică. Igor Lukšić a subliniat determinarea guvernului muntenegrean în procesul de reformă, exprimându-şi dorinţa de a valorifica posibilităţile de cooperare atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul structurilor regionale. Oficialul muntenegrean a reiterat importanţa procesului de extindere a UE pentru stabilitatea şi dezvoltarea economică a statelor din regiune, menţionând necesitatea sprijinului statelor membre UE pentru avansarea acestui proces.

La întrevedere au mai participat ambasadorul Muntenegru în România, Milan Begovic, şi ambasadorul României în Muntenegru, Ferdinand Nagy. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.