Acasă Politic Bucureşti: România trebuie să joace un rol mai activ în consolidarea problematicii...

Bucureşti: România trebuie să joace un rol mai activ în consolidarea problematicii drepturilor omului

DISTRIBUIȚI

126168 – 17022014 – Anders B. Johnsson, secretarul general al Uniunii Interparlamentare, şi Borbély László, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, au susţinut luni o conferinţă de presă privind importanţa seminarului cu tema “Transpunerea angajamentelor referitoare la transpunerea angajamentelor drepturilor omului în realităţile naţionale – Contribuţia Parlamentelor la activitatea Consiliului Drepturilor Omului al Naţiunilor Unite”, desfăşurat la Palatul Parlamentului,

în zilele de 17 şi 18 februarie a.c.

 

Preşedintele Borbély a subliniat importanţa deosebită a acestui seminar organizat de Uniunea Interparlamentară în colaborare cu Parlamentul României, ca for de dezbateri şi schimb de bune practici în respectarea şi protejarea drepturilor omului.

Menţionând faptul că la acest seminar participă parlamentari din 11 ţări, Borbély a arătat că problematica dezbătută în cadrul acestui seminar este deosebit de importantă iar evidenţierea rolului parlamentelor naţionale în conştientizarea acesteia cât şi implementarea instrumentelor

pentru protejarea şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului, este prioritară pentru consolidarea statului de drept şi a democraţiei.

Preşedintele Borbély consideră că România trebuie să joace un rol mai activ prin consolidarea rolului parlamentelor în abordarea problematicii drepturilor omului şi a legislaţiei în domeniu cât şi consolidarea relaţiilor inter instituţionale şi regionale – consolidarea cooperării joacă un rol major.

România poate juca un rol activ în această parte a Europei şi poate să împărtăşească din experienţele şi expertiza dobândită în anii care au urmat căderii regimului comunist.

Parlamentele constituie legătura dintre societatea civilă, instituţiile statului şi, respectiv, Guvern şi trebuie să îşi aducă o contribuţie majoră în abordarea pragmatică a unor probleme dificile cu care unele ţări din zonă se confruntă (Georgia, Bosnia-Herzegovina etc.) şi care sunt legate de respectarea drepturilor fundamentale ale omului, ale femeilor, drepturile minorităţilor naţionale, egalitatea de şanse, etc.

De asemenea, Borbély a amintit despre propunerea ca la nivelul Uniunii Interpalamentare să se înfiinţeze în viitorul apropiat, sub-comitete mult mai specializate, din punct de vedere al problematicii şi abordării.

În acest context, România poate să îşi asume un rol activ.

În anul 2015, se vor discuta Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului care au temă centrală dezvoltarea durabilă. În acest context, preşedintele Borbély consideră că problematica drepturilor omului trebuie să fie adăugată ca al patrulea pilon central al dezvoltării durabile, alături de ceilalţi trei piloni – domeniul economic, social şi mediu.

În încheiere, Borbély a subliniat că Parlamentul României va continua să urmărească această problematică deosebit de importantă împreună cu Uniunea Interparlamentară şi parlamentele ţărilor din regiune, astfel încât în perioada următoare aceasta să fie mai instituţionalizată.

În urmărirea respectării drepturilor omului şi implementarea legislaţiei aferente, OSCE, Consiliul Europei, Uniunea Europeană şi Consiliul pentru Drepturile Omului vor continua să joace un rol esenţial.

Anders Johnsson a mulţumit Parlamentului României pentru organizarea acestui Seminar, apreciind că astfel de acţiuni sunt menite să consolideze cooperarea inter-parlamentară regională, în beneficiul cetăţenilor. A menţionat că Uniunea Inter-Parlamentară sprijină parlamentele naţionale în efortul lor de a armoniza legislaţia în domeniul drepturilor omului şi în implementarea instrumentelor de monitorizare a acesteia. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.